piacok

Izgalmas szeptember elé nézünk?

by totalreturn 2017. augusztus 29.

Az észak-koreai rakétakilövés alaposan felkavarta az állóvizet.

A teljesség igénye nélkül nézzünk rá pár eszközosztály chartjára (Forrás: Bloomberg). Sok helyen fontos szintek törtek le vagy éppen azoknál vagyunk.

Dax:

Az európai részvényindexek közül több is fontos támaszt tört le. Fenti ábrán a DAX nem csak a 200 napos mozgóátlagot, de a lélektanilag fontos 12000-es szintet is átvitte.

US 10 éves állampapír:

Az amerikai hosszú hozamok Trump győzelme utáni eufóriát követően szépen lassan ereszkedni kezdtek. Március óta csordogáltak le a 2,6%-os szintről (amit egyébként sokan a kötvénypiaci bear market kezdetének tekintettek (volna) – mármint ha a heti chart 2,6 fölött tudott volna zárni), most azonban az eddigi sáv aljánál, 2,1% körül vagyunk ismét. Érdemes figyelni rá, mert lejjebb messzebb van következő erősebb (támasz) szint.

Arany:

A rossz hangulat, geopolitikai feszültségek egyértelműen a menekülő eszközöknek kedveztek a leginkább, ezen belül is igazán figyelemre méltó az arany. 2017 óta az 1200-1300-as sávban kereskedett (amit már 2016 elején is láthattunk rövid időre), jelenleg azonban kitörni látszik az árfolyam innen (1321, bár 1350 környékén azért közel van a következő ellenállási szint).

EURUSD:

A dollárról meg aztán litániákat lehetne írni. Összefoglalva: erőteljes dollár felértékelődés után vagyunk. A historikus tapasztalatok azt mondják, hogy ilyenkor már nem, vagy inkább csak a kamatemelési ciklus vége felé tudott tovább erősödni a dollár, amikor a szigorítás már egy olyan kamatelőnyt teremtett a dollárnak, ami tovább tudta erősíteni. Ilyen szempontból nincs is meglepetés. Emellett az amerikai makrogazdasági mutatók (április, május, július során erőteljesen elmaradtak a várakozásoktól, azóta is csak inkább kis átlaghoz való visszatérés volt) és a jegybanki kommunikáció (a befektetők elbizonytalanodtak a kamatemelési ciklus sebességét illetően) sem segített az elmúlt időben a zöldhasúnak. Az amerikai jegybank mérlegfőösszegének csökkentése is egyre inkább napirendben van, ez utóbbi pedig több elemző szerint is – ceteris paribus – lelassíthatja a kamatemelési ciklust.

Ráadásul az amerikai politika sem kedvezett a dollárnak: Trump ígéreteiből (egészségügyi reform, vállalati adók csökkentése, fiskális lazítás) sem látszik sok minden megvalósulni, nem beszélve az adósságplafon körüli szokásos huzavonáról, ami lassan megint időszerű lesz. És akkor még az európai oldalról nem is beszéltünk (röviden egy relatíve szigorúbb monetáris politika rémképe furakodott be a befektetők gondolataiba)…

Lényeg, ami lényeg: a dollár folytatta a a gyengülését, az 1,15 áttörése után volt egy rövid stabilabb periódus, majd Jackson Hole után újabb gyengülés indult, amire az észak-koreai para rátett egy lapáttal (ami szépen erősítette a menekülődevizákat is, lásd lejjebb), így már az 1,2 felett járunk.

USDJPY:

A kockázatkerüléssel szépen erősödött a jen is, így az USDJPY is fontos szintekig esett.

Különösen érdekes kontextusba helyezi mindezt, hogy a nyári időszak végével historikus tapasztalatok szerint szeptemberben meg szokott nőni a volatilitás és több, lényeges változás szemtanúi szoktunk lenni ahogy visszatérnek az intézményi befektetők a munkába. Sok elemző figyelmeztetett is: nagyon sokan komoly esést jósoltak szeptemberre. Ilyen környezetben (a sokak fejében kialakult várakozások miatt) könnyen elindíthatja egy kisebb szikra is az eseményeket (lásd rakéta-para), ami aztán lényegi változásokat okoz. Érdemes lehet persze eggyel hátrébb lépni és a fundamentumokról sem megfeledkezni, mert az előző észak-koreai para is hamar lecsengett (így visszapattanás is jöhet és fals ki/letörések szemtanúi is lehetünk), de annyi biztos: aki jelentős kockázati kitettséggel rendelkezik, annak ezekben a napokban résen kell lennie.

Apró betűs rész: a fenti írás nem minősül befektetési ajánlásnak, értelemszerűen nem fedheti le az összes forgatókönyvet, egyszerűen csak a szerző saját, jelen információk alapján kialakított pillanatnyi véleményét tükrözi. Mindez a bejövő információk függvényében drasztikusan változhat.

Amennyiben tetszett a bejegyzés és az elsők között szeretnél értesülni új blogbejegyzéseinkről, oszd meg és lájkolj minket a Facebook-on!

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.