Chat GPT mesterséges intelligencia robotika Robotok kora technológia

Itt a Robotok Kora! Hogyan keressünk pénzt a Mesterséges Intelligencia-őrületen?

by Total Return 2023. augusztus 14.

  • VIG Alapkezelő

A hétköznapi emberek többségét ma leginkább az foglalkoztatja, hogy az új technológiák milyen hatással lesznek a munkahelyekre, és átveszik-e az uralmat az emberiség felett. A befektetőket pedig az, hogyan keressenek pénzt ezen a legújabb őrületen.

A tőzsdén ma a mesterséges intelligenciát – főleg a Chat GPT chatbot elterjedése óta, amely mindössze 5 nap alatt érte el az 1 milliós felhasználó számot – igazi őrület övezi. Sok befektető az alkalmazásától várja a vállalatok növekedését, a költségek féken tartását, a javuló eredményeket és hatékonyságot. A piacbővülést évente 50%-ra becsülik. Ma amelyik vállalat eléggé hangsúlyozza, hogy a MI segítségével micsoda lehetőségek nyílnak meg előtte, a hatalmas érdeklődésnek köszönhetően szinte már borítékolhatja is a tőzsdei részvénye árfolyam emelkedését – még akkor is, ha nem ez az alaptevékenysége. A MI-hez kapcsolható vállalatok részvényeinek drágulása tette ki idén (eddig) az amerikai tőzsde hozamának több mint felét. Jim Cramer, a CNBC amerikai tévécsatorna sztár műsorvezetője a legnagyobb érintett vállalatok csoportjának már külön nevet is adott: a Nvidia (+210% idei hozam augusztus 7-ig), az Apple (+42%), a Microsoft (+37%), az Amazon (+64%), a Meta (+150%), a Tesla (+127%) és az Alphabet (+47%) együtt “The Magnificent Seven”. A FAANG-papírok (amelyek közt például a Netflix is helyet kapott) helyett most ezeket figyeli nagy érdeklődéssel a piac.

A profitra éhes befektetőknek ugyanakkor komoly kihívás, hogyan igazodjanak el ebben az “univerzumban”. A terület ugyanis hemzseg a kis szoftvergyártóktól és a korai szakaszban járó cégektől, amelyek nem hogy nagy, de van, hogy semennyi bevételt vagy profitot sem termelnek. A párizsi székhelyű Societe Generale befektetési bank ezért hozta létre a SG Rise Of The Robots VT 9 indexet, amelyet a világhírű Martin Ford jövőkutató 2015-ben megjelent, “The Rise of the Robots” bestsellere inspirált és amit vele együtt állítottak össze. A VIG Alapkezelő a közeljövőben tervezi bevezetni a Robotok Kora hozamgaranciát is tartalmazó befektetési alapját.

Az SG Rise Of The Robots VT 9 index alakulása

FORRÁS: Finanzen100

https://www.finanzen100.de/index/sg-rise-of-the-robots-vt-9-index-excess-return-eur_H1221648923_209201724/

Ford igazi nemzetközi nagyágyú, a téma elsőszámú szakértője. Négy könyvet írt a technológiáról. Az említett kötet pedig a New York Times bestsellerje volt, és elnyerte a Financial Times és a McKinsey Év Üzleti Könyve díjat. Szerinte a MI a civilizáció minden iparágát és aspektusát – először a műszaki területeket és az orvostudományt – átalakítja, nagyobb durranás lesz, mint az internet felfedezése volt, talán csak az elektromosság volt ilyen jelentős innováció. A Societe Generale vele közösen azonosította azt a 260 részvényt, amelyek bevételét, eredményességét a mesterséges intelligencia és az automatizáció jelentősen befolyásolja. Ezek közül választotta ki a bank adatbányász-elemző csapata a 150, negyedévente felülvizsgált részvényt olyan szempontok alapján, mint a K+F kiadások bevételhez viszonyított aránya, az értékesítés növekedési üteme, a megtérülés és persze a kellő tőzsdei forgalom.  Így a befektetőknek folyamatosan lehetőségük van a MI verőerén tartaniuk az ujjukat.

Mennyi időre volt szükség az 1 millió felhasználó eléréséhez?

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.