Amazon Apple EPS Google Microsoft Nvidia piacok S&P 500

Itt a második negyedéves jelentési szezon – túl pesszimisták a várakozások?

by Total Return 2023. július 25.

Richter Péter, VIG Alapkezelő

Az idei, második negyedévi eredmény szezon kezdetén a helyzet eltér az év elejitől. A 2022-es, jelentős mértékű korrekciót követően a new yorki tőzsdét követő S&P 500-as index idén már közel 20 százalékos pluszban jár (dollárban mérve), a tavaly októberi mélypontról pedig 30%-ot rallizott az amerikai részvénypiac. Így a befektetők – köztük a Megatrend és Opportunity Fejlett Piaci Részvényalapunk érintettsége miatt mi is – megkülönböztetett figyelemmel kísérik a most következő, második negyedéves jelentési szezont.

Az S&P 500 amerikai tőzsdeindex 2023-ban

Forrás: Google Finance

A képet azonban árnyalja, hogy a részvénypiacok idei emelkedését teljes egészében az értékeltségi szintek tágulása magyarázta: a vállalati profittermelés ugyanis Európában stagnált, Amerikában pedig már 4%-kal lejjebb is módosították az elemzők az év végére szóló eredmény előrejelzéseket. Az árfolyam emelkedés ráadásul nagyon szűk körű volt: a 7 legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező, döntően a technológiai iparban tevékenykedő amerikai vállalat (Apple, Microsoft, Google, Amazon, Nvidia, Tesla, Meta) részvénye adta a 73%-át. Ezek a cégek az idei első félévben átlagosan 90 százalékkal értékelődtek fel.

Kérdés persze, hogy mennyire fenntartható ez a piaci fellendülés, a vállalatok milyen előrejelzésekkel számolnak a pénzügyi teljesítményükre és a gazdaság egészére vonatkozóan. És persze az is, hogy a mesterséges intelligencia (AI) által várt növekedési ígéretekből mennyi materializálódik majd. A FactSet amerikai pénzügyi adatszolgáltató cég elemzése alapján az S&P 500-ban jegyzett vállalatok második negyedévi várható nyereség csökkenése nagyjából 7,1% az előző évhez képest.

Ez lenne a harmadik egymást követő negyedév, amelyben esnének a vállalati profitok, és a legnagyobb mértékű nyereség csökkenés a 2020 második negyedévében bekövetkezett, mintegy 32%-os veszteség óta. Ez a bő 7%-os EPS csökkenés ugyanakkor túlságosan pesszimistának tűnik annak fényében, hogy a vállalatok már jelentős költségcsökkentést hajtottak végre és a makrogazdasági adatok is a vártnál jobban alakultak.

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.