egyszámjegyű infláció élelmiszer árak fogyasztói kosár infláció kiskereskedelem makrogazdaság

Itt a félév vége, de az infláció még mindig 20% felett

by Rejtő Kata 2023. július 19.

 

Júniusban a piaci várakozásokkal összhangban 20,1%-kal emelkedtek az árak az előző év azonos időszakához képest. Az áremelkedés nagy részét még mindig az élelmiszer- és energiaárak teszik ki, de már ezekben az alcsoportokban is jelentős lassulás figyelhető meg. Nagy az öröm, hiszen másról sem szólnak a hírek, mint, hogy az infláció most már teljesen biztosan egyszámjegyű lesz az év végére.

 

forrás: KSH

Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy a régió más országaihoz viszonyítva még mindig dupla akkora inflációval néz szembe Magyarország. A dezinfláció üteme sem kielégítő, hiszen Magyarországon januárban 25,7%-on tetőzött az infláció, júniusra azonban még mindig 20% feletti fogyasztói áremelkedést mértek. Hat hónap alatt tehát havi 1%-ot sem sikerült csökkennie az inflációnak, miközben például Lengyelországban, ahol egy hónappal később érte el maximumát az infláció, júniusban csaknem 7%-kal kisebb inflációt mértek. Nem is beszélve Csehországról, ahol már most 10% alatti az áremelkedési ütem.

A magas infláció visszaköszön a kiskereskedelmi adatokban is: év/év alapon már egy jó ideje Magyarországon regisztrálják a legnagyobb visszaesést a kiskereskedelmi forgalomban. Látszik már tehát a magas infláció böjtje, a fogyasztás visszaesése miatt gondok lehetnek a költségvetéssel is. Az ÁFA bevételek ugyanis elmaradhatnak a várttól. A növekedésről nem is beszélve, amely már az elmúlt három negyedévben is megsínylette a jóval átlag fölötti áremelkedést.

 

“A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.