Erdogan infláció török gazdaság Törökország választások

Innen szép a győzelem – Törökországban Erdogan viharos gazdasági kilátások között kezdi meg újabb elnöki ciklusát

by Total Return 2023. május 31.

  • Loncsák András –

Recep Tayyip Erdogan a nagyon stabil választói bázisának köszönhetően újabb győzelmet aratott, így újabb öt évvel meghosszabbíthatja az immár 20 éve tartó hatalmát:

forrás: Anadolu Agency

A politikus azonban nagyon nehéz gazdasági kihívások előtt áll, aminek legnyilvánvalóbb jele a magas infláció:

forrás: Bloomberg

A külföldi befektetők a török választókkal ellentétben elfordultak Erdogan elnöktől. A líra folyamatosan gyengül, az infláció az egekben, a folyó fizetési mérleg és a költségvetési egyenleg nagy deficitet mutat. A török nemzeti valuta gyengülését nem tudta megállítani a közben elfogyó devizatartalék sem:

forrás: Financial Times

Ha Erdogan folytatja az eddigi különutas gazdaságpolitikáját – és például a jegybanki alapkamat alacsonyan tartásával „küzd” a magas infláció ellen –, garantált a gazdasági összeomlás, amelyet eddig is csak a katari és szaúd-arábiai deviza injekciók segítségével került el.

A lakosság tartalékainak egy részét hagyományosan külföldi devizában is tartja, amelynek ellensúlyozására a török bankok ún. FX-védett betéti kamatot kínálnak (ebben kompenzálják a líra gyengülését). Ezeknek a speciális betéteknek az állománya folyamatosan nő, hatalmas nyomás alá helyezve a török költségvetést. Erdogan nemcsak a választásokon élvezi a lakosság bizalmát, hanem a megtakarításokat tekintve is. De ennek a törékeny egyensúlynak a fenntartása nagyon költséges:

forrás: Financial Times

A választásokat követő első hírek alapján az elnök talán tudatában van a gazdasági problémák súlyával, és ha olyan kormány alakít, amelyben korábban már bizonyított piacbarát gazdasági szakemberek is részt vesznek, akkor az hosszú idő után az első lépés lehet a gazdasági normalitás irányába. A külföldi befektetők visszatérése az egyébként nagyon olcsó török tőkepiacra azonban még messze van.

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.