infláció

Így építhet inflációálló befektetési portfóliót

by totalreturn 2021. március 12.

A 2030-ig tartó évtizedben kétféle láthatatlan ellenség is veszélyezteti a befektetőket, amire érdemes rendkívüli figyelmet szentelni:

  1.     A koronavírus, ami több milliárd ember egészségét veszélyezteti. Miközben a védekezés a társadalom mentális tűrőképességét teszi próbára, a korlátozások a gazdaságot pedig fiskális szempontból fenyegetik.
  2.     Az infláció, ami a magán- és intézményi befektetők vagyonát kezdi lassan, de biztosan erodálni, és aminek emelkedése akár évekig is kitarthat.

A koronavírus esetén a vakcina és a megfelelő átoltottság jelentheti a megoldást – ezt már világszerte felismerték a kormányok és az állampolgárok is. Más a helyzet a ránk leselkedő inflációval kapcsolatban, mivel ez a probléma eléggé háttérbe szorult a vírus első- és második hulláma miatt.

 

Az infláció közeleg

Éppen a koronavírus okozta gazdasági kihívások (államadósság, költségvetési hiány) azok az érvek, melyek miatt ezekben a nehéz időkben is foglalkozniuk kell a befektetőknek a pénzük reálértékének megőrzésével.

Mai összefoglalónkban ehhez szeretnénk néhány tippet adni az olvasóinknak.

 

Infláció elleni portfólió

Tévhit, hogy létezne egyetlen olyan befektetés, ami önmagában is képes lenne hatékonyan felvenni a küzdelmet az inflációval szemben. Erre kizárólag egy jól átgondolt, személyre szabott, és profin összeállított befektetési portfólió képes. Íme néhány tipp ennek összeállításához.

  •     Széleskörű diverzifikáció! Az infláció elleni küzdelem egyik alappillére, hogy minél szélesebb diverzifikációval rendelkezzen a befektetési portfóliója. Ilyenek lehetnek például a nemesfémek, mint klasszikus árupiaci befektetések, ám kiváló elem lehet a kávé, a cukor, a szójabab, a kukorica, a fa, a réz, az alumínium, vagy a nikkel is. Ugyanakkor helyet kell kapnia a portfólióban a részvényeknek, a kötvényeknek és a hozampotenciállal rendelkező devizáknak is.
  •       Passzív helyett, aktív szemlélet! Az infláció természetes velejárója az instabilabb, kiszámíthatatlanabb piaci környezet, ahol a befektetők túlzó pánikkal vagy éppen indokolatlan optimizmussal reagálhatnak az eseményekre. Az ilyen, kihívásokkal teli időkben érdemes az aktív portfóliókezelési szemléletet előnyben részesíteni. Ez nagyobb teret biztosít a portfóliómenedzsereknek és befektetési szakembereknek, így azok gyorsabban, hatékonyabban reagálhatnak a kockázatokra vagy csaphatnak le az éppen kínálkozó lehetőségekre.
  •       Fókuszáljon a feltörekvő piacra! A fejlettebb piacok többsége (USA, Kanada, Nyugat-Európa) egyre inkább túlértékelt, ami további kockázatot jelenthet a befektetőknek inflációs környezetben. A kötvényhozamok alacsonyak, a részvénypiacok egyes szeletei pedig kifejezetten drágák.  A feltörekvő piacok egyes országainak gazdasága azonban rengeteget fejlődött az elmúlt években. Kiszámíthatóbbá, transzparensebbé és hitelesebbé váltak ezzel a befektetők szemében, kevésbé sérülékenyek, mint korábbi krízisek idején. A részvénypiacok kevésbé túlértékeltek és a kötvénypiacokon is lehet jó befektetéseket találni. Jó példát jelentenek erre Kelet-Európa, Oroszország és a szovjet utódállamok országai, ahol még mindig szemmel látható kamatokat kínálnak a befektetőknek, akár állami garancia vállalása mellett. Mellettük egyes fejlődő piaci ország devizapiaca is kiváló lehetőségekkel kecsegteti a befektetőket, Törökországban a gazdaságpolitikai fordulat magas kamattal párosul, ami segítheti a lírát; az orosz rubel pedig a magas olajárakból profitálhat
  •       Gondolkodjon abszolút szemléletben! A fejlett piacok túlárazottsága és az infláció kombinációja könnyen elhozhatja az évek óta várt medvepiacot. Ilyenkor rendkívül nagy előnyt jelenthetnek az abszolút szemléletű befektetési alapok, amelyek nemcsak az emelkedő, hanem az eső vagy oldalazó árfolyamokból is képesek profitálni.

 

+1 tipp: inflációspecifikus befektetések

Az inflációs időszak közeledését jól jelzi a szolgáltatók várakozása is, akik már kifejezetten az infláció elleni küzdelemre optimalizált alapokkal is jelentkeztek. Ilyen például az Aegon Panoráma Származtatott Befektetési Alap is, amely széleskörű diverzifikációval, aktív portfóliókezeléssel, feltörekvő piaci részesedéssel és abszolút hozamú szemlélettel kíván elérni a befektetők számára infláció feletti hozamot.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.