piacok

Idegtépő sávozások

by totalreturn 2015. április 14.

Van egy pár piac, ami az elmúlt fél – háromnegyed évben jelentős ármozgásokat produkált, most viszont idegtépően be van ragadva egy szűk sávba. Mehetnének végre valahova.

Első az olaj, aminek korábban a további esését vizionáltam, de maradt a sáv. Most olyan, mintha inkább felfele kacsintgatna, de igazából nem csinál semmit.

West Texas

A korábbi jelentős esés relativizálja a mostani sávot, pedig az alja 20%-ra van a mostani szinttől! Ha tehát esne az olaj 20%-ot, igazából nem történne semmi! Persze ez így aszimmetrikus, mert egy 10%-os emelkedés viszont egyértelmű áttörést jelentene.

Az imént kijött kisker-adatra beerősödött euró szintén sávozik 1,05 és 1,10 között. Inkább nem okoskodnék, merre is megy tovább.

Euró/dollár kereszt

A múltkor volt szó arról, hogy az új csúcsra döcögő US big cap és small cap mellett viszont nem tud menni a Dow Jones Transportation Average, ami az uralkodó szokványok szerint feltétele lenne annak, hogy bátran higgyünk az amerikai piac további expanziójában. Most éppen hogy felpattant a sávja aljáról, ami egyben a 200-napos mozgó átlag is.

Dow Jones Transportation Average

Végezetül sávozik az amerikai hosszú kamat is.

30 éves amerikai kamat

Ami nem sávozik ilyen rövidtávon, az a kétéves kamat, ami kezdi kiárazni az idei kamatemelést. Fél évre visszatekintve itt sincs igazi trend, de a fenti grafikonok időhorizontján ez már változást jelez.

2 éves amerikai kamat

A rövid kamat esése nem annyira jó jel a piacoknak, de mint mondtam, itt is egyelőre a januári mélypontok felett vagyunk.

Forrás: Bloomberg

Apró betűs rész: a nap grafikonja nem feltétlenül jelez fontos folyamatot, egyszerűen csak a szerző számára érdekes esemény, folyamat grafikus megjelenítése. Nem előrejelzés, nem normatív értékelés, csak egy tény a sok közül.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.