forint

Hogyan alakul az EURHUF?

by totalreturn 2016. szeptember 22.

Csak egy rövidebb gondolatmenet a forint kapcsán. Nemrég írtunk egy cikket a forintról, forint várakozásokról. Azóta kicsit változott a kép, legalábbis ami az időbeli lefutást illeti.

Makró

A támogató fundamentumok változatlanok, de azóta kijött az MNB a 3 hónapos betét mennyiségi korlátjával. Kicsit alacsonyabb lett mint a piaci várakozás (900 vs. 1050 mlrd Ft), ugyanakkor a kiszorított likviditás (MNB becslése 200-400mlrd Ft) talán kisebb, mint amennyit a piac várt. Persze ez csak alsó korlát, de így árnyaltabb az intézkedés hatása. A rövid távú meg még inkább. A közelgő mennyiségi korlát azt jelentette, hogy tegnap a bankok bepakoltak minden létező likviditást az utolsó még korlátlan (0,9%-on ketyegő) 3 hónapos facilitásba. Ezzel átmenetileg elfogyott a likviditás, vélhetően sokan többet is raktak be, mint amennyi most volt (számoltak a későbbi lejáratokkal). Ennek eredménye, hogy a nagyon rövid kamatok (1hónapig bezárólag) felfutottak 0,9-1% fölé, ez még kicsit forinterősítő hatású is (oda-vissza). Ez a rész picit még erősödött is a forint javára.

Értékeltség

Változatlan, picit pozitív.

Technika

Az árfolyam most már elhagyta a 310-et, letörte a 308-at, lassan tesztelgetheti a 307-et, ami a régi sáv alja (307-308). A volatilitás viszonylag alacsony, a technikai kép bíztató (alacsonyabb mélypontok és alacsonyabb csúcspontok). Ugyanakkor a 307-et még nem törtük le (de azért jelenleg azt gondolnám, hogy jó esély van rá).

Ami még érdekesebb, hogy a legfrissebb pozicionáltság, flow adatok alapján a forint (long) irányú pozíciók inkább csökkentek az elmúlt 30 napban és a flow sem volt pozitív (nem igazán számított senki az S&P felminősítésre most). Ez kedvező, hiszen van tér az erősödésre és vélhetően változik is.

Erősödött ez is.

Sentiment

Az MNB kimutatta a foga fehérjét, decemberig nem várható újabb lépés. A mennyiségi korlát is inkább októbertől kezd hatni, addig magasabban maradhatnak a rövid hozamok. A felminősítés segített. A FED nem lépett (ahogy mindenki várta), mégis a 20% körüli esély 0-vá válása (ennyi valószínűséget adott a piac a szeptemberi kamatemelésnek) segített. Ez a rész is javult.

Mit jelent mindez? Rövid távon erős lehet a forint. Az első korlátos 3hós MNB betéti tenderig (október 26) van egy jó 1 hónapos időtáv, amikor tovább erősödhet a forint. Kérdés persze, hogy az MNB mennyire fogja ezt jó szemmel nézni (bár rövid távon szerintem nem tud/akar tenni sok mindent). Szintén nagy kérdés, hogy a felminősítés kapcsán lesz e jelentősebb tőkebeáramlás a forint eszközökbe, ami persze erősítené a forintot és még nagyobb kérdés, hogy ha lesz, akkor mikor. Annyi mindenképpen elmondható, hogy jelentős kiáramlás nem várható.

Ezek alapján azt látjuk, hogy jó eséllyel mehetünk még a 300 felé. Az év vége persze más tészta, arra jobban oda fog figyelni a jegybank, december 20-án például megmondják a jövő év első negyedévére vonatkozó mennyiségi korlátot. Ráadásul októbertől elkezd meg begyűrűzni a mennyiségi korlát hatása, összeomlik fokozatosan a forint implikált kamat. Év végére még láthatunk egy gyengébb forintot, de a következő egy hónap valószínűleg másról fog szólni.

Apró betűs rész: a fenti írás nem minősül befektetési ajánlásnak, értelemszerűen nem fedheti le az összes forgatókönyvet, egyszerűen csak a szerző saját, jelen információk alapján kialakított pillanatnyi véleményét tükrözi. Mindez a bejövő információk függvényében drasztikusan változhat.

Amennyiben tetszett a bejegyzés és az elsők között szeretnél értesülni új blogbejegyzéseinkről, oszd meg és lájkolj minket a Facebook-on!

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.