piacok

Hogy teljesítettek a világ devizái?

by totalreturn 2015. április 13.

Az elmúlt bő háromnegyed év fő devizapiaci trendje a dollár erősödése volt, szinte mindegyik deviza gyengült hozzá képest. De melyik deviza állta mégis a sarat? És melyik erősödött a dollár mellett? És egyáltalán: milyen keresztárfolyamot kell nézni ahhoz, hogy eldönthessük egy fizetőeszközről, hogy igazából merre és megy és mennyire?

Természetesen sem dollárral, sem az euróval szembeni árfolyamváltozás nem ad teljes képet arról, hogy egy adott ország fizetőeszköze egy adott időszakban pontosan hogyan is teljesít. A nemzeti fizetőeszköz értéke ugyanis több devizával szemben értelmezendő, első sorban azokkal, amelyek területére exportál, onnan importál, sőt, az is számít, hogy exportpiacain kikkel versenyez. A forint szempontjából például a lengyel zloty nem csak azért számít, mert egymásnak exportálunk és egymástól importálunk, hanem hogy mondjuk az Eurózónában bizonyos termékeket és szolgáltatásokat tekintve beszállítóként egymással is versenyzünk.

Ennek a sokdimenziós versengésnek a devizaprofilját képezik le az ún. „effektív árfolyamindexek”, és amikor csak az árfolyam nominális (tehát inflációs hatásoktól nem megtisztított) mozgásáról beszélünk, akkor a „nomináleffektív”-nek nevezett árfolyamindexet szoktuk nézni. Ezt számolgatják sokan, a JP Morgan napi szinten publikálja a saját kalkulációit, amit a Bloombergnek hála az előfizetők azonnal elő is húzhatnak. Ebből csináltam az alábbi három ábrát.

A dollár szárnyalása júliusban indult meg, ezért az első ábra az azóta eltelt teljes időszak változását mutatja.

Főbb devizák nomináleffektív árfolyamindexeinek változása 2014. június 30. óta

Az elmúlt bő háromnegyed évben a vizsgált devizák közül a dollár teljesített a legjobban saját külkereskedelmi devizakosarával szemben. A második legjobb, nem meglepő módon, a de facto a dollárhoz kötött jüan volt, de nem biztos, hogy ennek a kínaiak a gazdaság lassulása mellett annyira örülnek. A sor végén a brazil reál és az orosz rubel állnak, nem véletlenül.

Az látszik, hogy az EURUSD kereszt két hatás eredőjeként ment olyan sokat tavaly nyár óta: a dollár minden devizával szemben erősödött, az euró pedig a három igazán problémás deviza kivételével mindenhez képest gyengült! Tehát az EURUSD-árfolyam a devizavilág két pólusa.

Az időszakot persze szét is bonthatjuk. Nézzük, mit hozott nekünk a tavalyi második félév önmagában! (Az összehasonlíthatóság kedvéért a grafikonok tengelyhosszai egyformák.)

Főbb devizák nomináleffektív árfolyamindexeinek változása 2014. második félévében

Senki sem lepődik meg, hogy a rubel volt a legrosszabb, de látszik, hogy a kolumbiai peso is ekkor szedte össze a nagy buksit. Az euró tavaly még nem is volt olyan rossz, a nyersanyag-kapcsolt devizák és a jen messze rosszabbul teljesítettek. A dollárnál is jobb volt a jüan, köszönhetően a peg-nek. Ezt az időszakot tehát a „nyersanyag le – dollár fel” trend határozta meg.

Főbb devizák nomináleffektív árfolyamindexeinek változása 2015-ben

Az idén a rubel a legjobb deviza, persze van honnan feljönnie. Az első ábrán láthattuk, hogy még így is a leggyatrábban hozott tavaly nyár óta. A rögzítés eltörlése felhozta a frankot is, de a dollár az idén is a legjobbak között van.

Az euró viszont az idei év legrosszabb teljesítője, amit nem hiszem, hogy Európában igazán bárki is bánna. A rubel kézifékes fordulója ellenére fenn maradt az a trend is, hogy a nyersanyag-kapcsolt devizák nem bírnak lábra állni, tovább tart a vesszőfutásuk.

Kis színes, hogy az amerikaiak most éppen Dél-Koreát cseszegetik, hogy ne interveniáljanak a devizájuk ellen, és hagyják erősödni. Bár az USDKRW tényleg felfelé araszolgat, de a KRW önmagában inkább erősödik, mint gyengül. A koreaiaknak ráadásul azzal is számolniuk kell, hogy amennyiben a kínaiak lassan utánaengedik a CNY-t a versenytársaiknak, akkor a won egyik legfőbb referencia keresztje fog gyengülni, ami mellett igazán nem jönne jól egy általános won-erősödés.

Forrás: JP Morgan, Bloomberg, Aegon

Apró betűs rész: a nap grafikonja nem feltétlenül jelez fontos folyamatot, egyszerűen csak a szerző számára érdekes esemény, folyamat grafikus megjelenítése. Nem előrejelzés, nem normatív értékelés, csak egy tény a sok közül.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.