részvénypiacok

Hogy teljesítenek a magyar részvények a tőzsdei mélyrepülés közben?

by totalreturn 2022. szeptember 30.

Majdnem kilenc hónap után egyértelműen kijelenthető, hogy 2022 nem a részvénybefektetések éve. A fontosabb indexek világszerte jelentősen zuhantak, ami persze nem is meglepő az emelkedő globális kamatkörnyezetben. Ez alól a kelet-közép-európai piacok sem jelentenek kivételt, de persze ettől még lehet relatív erős teljesítményeket, jó sztorikat találni a régióban.

 

 

Az OTP a régió leggyengébb bankja

 

Ha megnézzük a régiós részvényindexeket, akkor láthatjuk, hogy a BUX az év eleje óta 24 százalékkal zuhant, a varsói WIG20 eközben 35,7 százalékot veszített, miközben a cseh PX index 19,7 százalékkal jár most alacsonyabban, mint január elején. Vagyis első ránézésre a magyar részvénypiac a régióban „közepes” teljesítményt mutat az év eleje óta, de érdemes kicsit a részletekbe menni, és megvizsgálni a hazai blue chipeket a régiós versenytársakkal összevetve. 

Ha a kelet-közép-európai pénzügyi szektort vizsgáljuk, akkor az OTP Bank árfolyama megfeleződött január eleje óta, ezzel a magyar pénzintézet a legrosszabb teljesítményt mutatta fel közel tíz hónap alatt a versenytársakhoz képest. A lengyel Pekao árfolyama például 44 százalékkal, míg a szintén varsói PKO jegyzése 45,7 százalékkal esett vissza, vagyis velük szemben nem jelentős az OTP lemaradása. Ha viszont a cseh Komercni Bankához mérjük, akkor az OTP zuhanása már kimagaslik, a legnagyobb cseh bank részvényei  “csupán” 31,8 százalékot buktak eddig.

Az OTP alulteljesítésének több oka is lehet: egyrészt a forint és a magyar eszközök jelentősen megszenvedték az évet, ezt pedig hagyományosan a bank árfolyama követi le legerőteljesebben. Emellett a magyar pénzintézetnek jelentős orosz és ukrán kitettsége van, ami aggasztja a befektetők egy részét, bár a menedzsment javuló körülményeket vár a két háborúban álló országban.

 

 

Kimagaslóan állja a sarat a Mol

 

A régiós olajvállalatok rangsorában viszont kiemelkedően teljesít a Mol: a magyar cég árfolyama kicsivel több mint 4 százalékot veszített eddig, miközben az osztrák OMV 27,7 százalékkal, a lengyel PKN Orlen pedig 24,5 százalékkal lett olcsóbb. 

De miért lóg ki ennyire a Mol felfelé? A magyar olajcég számára egyértelmű pozitívum, hogy Ural típusú olajat finomít, mely iránt jelentősen visszaesett a kereslet a háború és az Oroszországgal szembeni szankciók miatt. Emiatt a Brent-Ural árfolyamkülönbség jelentősen nőtt, a magyar cég pedig mára szinte egyedüliként használ orosz olajat Európában, így jelentős profitot könyvel el a finomításon.

 

 

Átlagos Telekom és Richter

 

Nagyjából a régiós távközlési cégek teljesítményéhez igazodik a Magyar Telekom idei gyengülése: a magyar cég 27,8 százalékot veszített január eleje óta. A régióban például a Cyfrowy Polsat vagy az Orange Polska árfolyama ennél is nagyobbat esett, a Telekom Austria viszont eddig megúszta 21,5%-os leértékelődéssel. 

A Richter szempontjából sem alakult jól eddig az idei év, a magyar gyógyszercég az általánosan rossz hangulatban 15,1 százalékkal lett olcsóbb, ez nagyjából megegyezik a szlovén Krka 19,25 százalékos idei visszaesésével.

 

A fenti számok azt mutatják, hogy általánosan negatív a hangulat a régió részvénypiacain, a rossz globális környezet rányomja a bélyegét Kelet-Közép-Európa megítélésére is. Ugyan a magyar befektetések első ránézésre nem teljesítettek kimagaslóan rosszul, azonban hozzá kell tenni, hogy a régióban a forint gyengült a legtöbbet idén, ami egy külföldi befektető szempontjából kulcskérdés lehet. Ha ezzel korrigáljuk a fenti árfolyamelmozdulásokat, akkor már könnyen lehet, hogy jelentősen alulteljesítették a régiót is a hazai részvények. Ugyanakkor még ebben a környezetben is lehet találni jó befektetési lehetőségeket, sőt, ha valaki hosszútávon gondolkodik, akkor lehet, hogy a jelenlegi nyomott árfolyamok mellett érdemes befektetni. Az Aegon Alapkezelőnek például külön lengyel részvény alapja is van, ami a régiós befektetési lehetőségeket keresi.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.