árupiacok

Heavy metal

by totalreturn 2015. július 7.

Talán van köze a kínai piac hirtelen jött eséséhez, talán nem, de érdemes egy gyors pillantást vetni a fémekre. Kritikus szinteken a piac.

A fémek igazából 2012. óta nem mentek, a momentum azóta negatív, de idén januárig inkább erózió, mintsem esés jellemezte ezt a nyersanyagcsoportot. A januári csökkenést követte egy korrekció/visszateszt, de a kínai piac esésével párhuzamosan ismét begyorsult az árcsökkenés. Hogy szimpla egyidejűségről van-e csak szó, vagy van-e kapcsolat a két eszköz (fémek és onshore kínai részvények) között, nem tudom, de több jel mutat arra, hogy a kínai gazdaság folyamatosan lassul. Ez pedig a fémeknek biztos nem segít.

A London Metal Exchange LMEX Index havi bontásban

Az ilyenkor önkényesen húzogatott, és semmilyen tudományos teszttel nem igazolt vonalak szerint ez a 2600 körüli indexérték elég fontos, és mindenképpen negatív, hogy lejjebb van, mint az év eleji mélypont. Látszik a 2003-ban indult konjunktúra, és hogy a válságot követő elképesztő kínai gazdaságélénkítés vissza tudta vinni a fémárakat a 2007-es szintekre, de nem tovább. Az enyhülő, vagy akár visszaeső kínai kereslet hatását tovább súlyosbította, hogy a nagyobb ausztrál kitermelők a korábbinál olcsóbb bányákat kapcsoltak be a termelésbe, felgyorsítva az áresést.

A fémeken belül a réz a leglikvidebb és legjobban figyelt ipari alapanyag, ami most az év eleji mélypontot teszteli úgy, hogy a korábbi támaszként szolgáló 300-as szint most sikeres ellenállásnak bizonyult. Mivel a hatelemű LMEX index új mélypontot csinált, jó eséllyel ez vár a rézre is. (Az LMEX a réz, az alumínium, az ólom, az ón, a cink és a nikkel árait követi.)

Réz havi bontásban

A fémek egyelőre nem bírják saját súlyukat, mennek lefele. Nem csoda, hogy esnek a nyersanyagdevizák, és talán a fémekhez kapcsolódó kínai dekonjunktúra játszik szerepet abban is, hogy pár ázsiai deviza sem muzsikált fényesen.

Forrás: Bloomberg

Apró betűs rész: a nap grafikonja nem feltétlenül jelez fontos folyamatot, egyszerűen csak a szerző számára érdekes esemény, folyamat grafikus megjelenítése. Nem előrejelzés, nem normatív értékelés, csak egy tény a sok közül.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.