orosz-ukrán háború

Kitört a háború Ukrajnában – mibe érdemes most fektetni?

by totalreturn 2022. február 22.

Nagyon úgy tűnik, hogy elkerülhetetlen lesz a komolyabb konfliktus Oroszország és Ukrajna között, hiszen az oroszok már bevonultak a kelet-ukrajnai szakadár területekre. A helyzet szinte percről percre változik, de a piacon már látszanak a negatív hatások.

 

 

Léptek az oroszok, megijedtek a befektetők

 

Január utolsó hetében hirtelen ébredtek rá a befektetők, hogy bármelyik pillanatban kirobbanhat egy háború azok után, hogy Oroszország több mint százezer katonát vont össze az ukrán határon. A felek sokáig próbálták diplomáciai úton rendezni a konfliktust, február 21-én este azonban már úgy tűnt, hogy elkerülhetetlen lesz a konfliktus, hiszen Oroszország elismerte függetlennek a kelet-ukrajnai tartományokat, illetve csapatokat is küldött a régióba. 

Az orosz lépés után másnap rögtön látszott az ijedtség a piacokon, a vezető európai részvényindexek reggel jelentős eséssel kezdtek, aztán kicsit megnyugodtak a befektetők. Azonban a hangulat továbbra is törékeny, a percről percre érkező hírek függvényében gyorsan változhat a helyzet. 

Ez pedig rögtön rávilágít a mostani helyzet legfontosabb piaci következményére: a szokásosnál nagyobb kilengések lehetnek, növekedhet a volatilitás a hírek függvényében. Vagyis sokkal nagyobb elővigyázatosságra van szükség a befektetők részéről a piacon. 

 

 

Befektetői stratégiák

 

Ilyen esetekben ugyanis felerősödik az úgynevezett kockázatkerülés a befektetők részéről, ami abban csapódik le, hogy elkezdenek menekülni a kockázatosnak tekintett eszközökből és helyettük biztos menedéket keresnek. Ebben a helyzetben pedig keveset számítanak egy-egy ország fundamentumai, gazdasági növekedése, államadóssága, jellemzően a teljes feltörekvő piacon végigsöpör az eladási hullám.

A leginkább persze az érintett országok eszközei, az orosz és ukrán részvények, kötvények és devizák érzik meg a helyzet eszkalálódását, a két ország esetében ugyanis kézzelfogható, dollármilliárdokban mérhető gazdasági károkra és költségekre lehet számítani. Persze sok múlik azon, mennyire lesz elhúzódó a válság, egyelőre továbbra sem lehet kizárni a tárgyalásos megoldást. 

 

 

Megváltozott politikai környezet

 

Néhány elemző a mostani helyzetet a Krím-félsziget 2014-es lerohanásához hasonlítja: akkor az orosz akció nem okozott komolyabb megrázkódtatást a piacokon, viszont érezhetően növelte a volatilitást. A mostani szituáció talán annyiban más, hogy nyolc éve nem volt realitása annak, hogy a Nyugat kiáll Ukrajna mellett. Az Európai Unió és az USA becsukta a szemét a Krím elcsatolásakor. Most viszont az eddigi kommunikáció alapján sokkal keményebb ellenlépésekre számíthat Oroszország.

 

 

Mibe érdemes ilyenkor fektetni?

 

Említettük, hogy a mostanihoz hasonló háborús feszültségek esetén a befektetők a kockázatos eszközök helyett az úgynevezett menekülőeszközöket keresik.Vannak ugyanis a piacon olyan befektetési lehetőségek, melyek akár profitálni is tudnak ebből a helyzetből.

A devizapiacon ilyen lehet a dollár, mely az utóbbi években talán a legnépszerűbb menedék lett, átvéve a svájci frank korábbi szerepét. Hasonlónak tekintik a befektetők a japán jent is, vagyis ezek erősödhetnek, ha elhúzódik a háború. (A dollár eddig sokak meglepetésére nem erősödött.)

A menekülődevizák mellett a nyersanyagpiacokra érdemes figyelni. Ha ugyanis nem oldódik a feszültség, az rövidtávon valószínűleg további emelkedést hoz majd elsősorban a földgáz világpiaci árában, mivel fennakadások keletkezhetnek az Európába irányuló szállításokban. Emellett évszázadok óta az arany az egyik legbiztosabb befektetés ilyen esetekben, a nemesfém gyakran tud profitálni a hirtelen kockázatkerülésből.

Aki tehát be akarja biztosítani magát, annak elsősorban olyan befektetésekben érdemes gondolkodni, melyek dolláralapúak, illetve az energiaárak emelkedéséből profitálnak. Emellett érdemesebb sokkal körültekintőbben szelektálni a piacokon, hiszen még egy általánosan romló hangulatban is meg lehet találni azokat a befektetéseket, melyek képesek jól teljesíteni. 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.