ESG alapú befektetés Megatrend befektetési alap Megatrendek orosz-ukrán háború

Forrong az energiapiac – Ki lesz a nyertes?

by totalreturn 2022. április 22.

Most lehet jó befektetéseket keresni az energiapiacon, mivel komoly átalakuláson megy át a szektor – hangzott el az Aegon Alapkezelő áprilisi konferenciáján. A zöld átmenet már önmagában felér egy gyökeres változással, ehhez jött most még Európa függetlenedési törekvése az orosz földgáztól és olajtól. Az új helyzetnek biztosan lesznek nagy nyertesei és vesztesei, de érdemes óvatosan és körültekintően nézelődni a piacon.

 

 

Minden a zöld forradalommal kezdődött

 

Már az orosz-ukrán háború előtt komoly átalakulás indult el az energiapiacon, hiszen a világ országai felismerték, hogy sokkal többet fogyasztanak, mint amennyi a rendelkezésükre áll természeti erőforrásból. Miközben a világ népessége a kétszeresére nőtt a múlt század második felében, a gabonatermelés több mint háromszorosára, az energiafogyasztás négyszeresére, a globális GDP pedig ötszörösére emelkedett ugyanebben az időszakban – mondta előadásában Pálfi György, az Aegon Alapkezelő részvény üzletágvezetője.

 

A fenntarthatóságra törekvés pedig elindított egy zöld átmenetet az energiaszektorban, egyre nagyobb hangsúlyt helyeztek az országok a megújuló energiára. Ennek a folyamatnak a része a befektetéseknél kialakult ESG-szemlélet is, ami szerint a befektetők egyre fontosabbnak tartják a környezeti-társadalmi tényezőket is.

Kulcsfonosságú ásványok legnagyobb kitermelő országai

 

Jó példa erre az elektromos autózásba történő gyors és erőltetett átmenet, ami komoly szűkösséget eredményezett néhány nyersanyag piacán. És ez a folyamat még messze nem ért véget; becslések szerint az elektromos autózáshoz és a megújuló energiatermeléshez szükséges kulcsfontosságú ásványok kereslete a következő harminc évben a hatszorosára emelkedhet. Ilyen ásvány a lítium, a kobalt, a nikkel, a réz, vagy a ritka földfémek. Miközben egy hagyományos autóhoz nagyjából 40 kilogrammra van szükség ezekből az ásványokból, az elektromos autóknál ez eléri a 200 kilogrammot. De ezt a keresletet növelik a nap- és szélerőművek, valamint az atomenergiai beruházások is.

Kulcsfontosságú ásványok iránti kereslet változása a következő 30 évben 

 

Ebből következik, hogy az átalakulás nyertesei nemcsak egyes vállalatok lehetnek, hanem például azok az országok is, melyek ezekkel az ásványkincsekkel rendelkeznek és kitermelik azt. A chipgyártók mellett profitálnak majd a növekvő keresletből a bányavállalatok, elsősorban a kínai, amerikai, ausztrál és kanadai szereplők is.

MVIS Global Rare Strategic Index 5 éves változása 

 

A háború csak felgyorsíthatja az átmenetet

 

Ezt az egyébként is létező trendet gyorsíthatja fel az orosz-ukrán háború, bár annak hatásai egyelőre nehezen megbecsülhetők. Egyelőre az látszik egyértelműen, hogy a konfliktus következtében Nyugat-Európa minél gyorsabban igyekszik függetlenedni az orosz földgáztól és kőolajtól, bár ez a folyamat biztosan évekig-évtizedekig fog tartani.

 

Ennek nyertesei pedig Európában is a megújuló energiára koncentráló vállalkozások lehetnek, illetve részben a háború következtében a piac a korábbinál megengedőbb lehet az atomenergiával szemben. (Már most látszik elmozdulás affelé, hogy a nukleáris energia egyre inkább beleillik az ESG-szemléletbe is. Ezen túl lehetnek más nyertesei a folyamatnak, például a hajózási társaságok vagy LNG-terminálok majdani építői, de ez egyelőre sokkal kevésbé tisztult le.

 

Hogy lehet ezzel pénzt keresni?

 

A nagy átalakulás kellős közepén most lehet jó befektetéseket találni az energiaszektorban, de érdemes körültekintően és óvatosan szelektálni – mondja Pálfi György. Az Aegonnál már tavaly is azt gondolták, hogy jó évük lehet a megújuló energia cégeknek, azonban menetközben a marzsuk szép lassan elolvadt, így nem tudták hozni ezeket a várakozásokat. Most azt gondolja, hogy a már említett nyersanyagkitermelő és feldolgozó vállalatok tartósan nyertesei lehetnek az átmenetnek a megemelkedett kereslet miatt.

 

A tavalyi vártnál gyengébb év után a megújuló energiával foglalkozó vállalatok ismét vonzó árazási szinten vannak, a fenti szűkösségből profitáló vállalatok nagy részt képviselnek az Aegon Megatrend Alapjában is.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.