piacok

Fontolva haladás

by totalreturn 2016. június 10.

Akármi is lesz a Brexit-szavazás végeredménye, valszeg nem a legkézenfekvőbb eszközök, azaz az angol font, az angol részvények, és az angol kötvények fognak a legjobban reagálni az aktuális eredményre, hanem valami más. (Hogy talán mi, arról majd jövő héten.) Ettől függetlenül vessünk egy pillantást az angol fontra, ha másért nem, akkor az érdekesség kedvéért. A legfontosabb viszonylatban, azaz a dollárhoz képest csak a Plaza Accordot megelőző dollárrally idején volt gyengébb, de akkor minden extrémen gyenge volt a dollárhoz képest.

A font/dollár árfolyam 1971 óta napi bontásban

Az árfolyamjegyzés formájal (hány dollárba kerül egy font) olyan, hogy minél lejjebb van az ábra, annál olcsóbb a font. A Plaza Accordot megelőző pár negyedév kivételével soha nem volt ilyen gyenge az árfolyam. Az ártörténet 1971-től, Bretton Woods összeomlásától indul, mivel azóta lebegnek a főbb tengerentúli devizák szabadon egymáshoz képest.

Az euró árfolyamát 1975-ig vezeti vissza a Bloomberg, így font/euró árfolyam is azóta van. Itt az árjegyzés a „hány fontba kerül egy euró”-alapon működik, pont fordítva, mint a dollárnál, azaz az alacsony érték az erős font (kevés fontba kerül egy euró) és a magas a gyenge. A válságban majdnem paritásig gyengült a brit deviza, majd 7 év alatt visszatesztelte a 70 pennys szintet, és onnan lőtt ki tavaly év végén.

Az euró/ font árfolyam 1971 óta napi bontásban

Hogy egyben mutassunk mindent, itt van a font reáleffektív árfolyama is, ami nem más, mint Nagy-Britannia külkereskedelme szempontjából fontos devizákhoz vett átlagos árfolyam, kiigazítva az országok inflációs folyamatival. (Ezért reál.)

Az angol font inflációval korrigált reálárfolyama

Itt is a „minél lejjebb, annál gyengébb” formája érvényesül. Ebben a leosztásban a font negyven éves visszatekintésben relatíve gyenge, de volt ennél gyengébb is.

A Brexittel kapcsolatban egyébként a „végén úgyis megszavazzák a maradást” vélemény az uralkodó, ezért a kimenet másik nagy pofára esés lenne. Hogy félreértés ne essék: ez esetben a második világháborút lezáró békét kezdenénk el temetni, és vele együtt az azóta kialakult, Európára soha nem látott békét és prosperitást hozó világrendet is. Úgyhogy gondoljuk meg, minek drukkolunk.

Forrás: Bloomberg

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.