infláció usa

Fenyegető gazdasági környezet a láthatáron

by totalreturn 2021. augusztus 6.

Sokan azt gondolják, hogy az infláció emelkedése csak átmeneti, azonban a számok nem ezt sugallják. Egyre nagyobb az esély arra, hogy egy stagflációs időszak köszönt az amerikai gazdaságra, ami az összes gazdasági környezet közül a legrosszabb – véli Kardos Zsolt, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere.

 

Ha átmeneti lenne az infláció kiugrása, akkor az legfeljebb csak három-négy hónapig tartana, azonban már az amerikai jegybank is elismerte, hogy a mostani kiugrás tovább tart, mint gondolták. Egyre nagyobb tehát az esélye annak, hogy egy magasabb inflációs környezet jön az egész világon – emelte ki Kardos Zsolt. Az Aegon Alapkezelő szakembere szerint a stagfláció a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne, melynek lényege, hogy egy magas inflációs környezetben lassul a gazdaság. Ennek egyik oka, hogy a növekedés nem volt organikus, hitelből élénkült, illetve a segélyek fűtötték a fogyasztást Amerikában, így törvényszerű a lassulás. „Az infláció sokkal nagyobb nyomot fog hagyni a gazdaságban, mint a Fed gondolja” – figyelmeztet a portfóliómenedzser. 

A puszta tények, a legfrissebb amerikai gazdasági adatok is azt támasztják alá, hogy stagfláció fele tart az amerikai gazdaság: a GDP csökkent az elmúlt negyedévben, viszont a PCE (Personal Consumption Expenditures), ami a CPI kistestvére nőtt.

Kardos Zsolt emlékeztetett rá, hogy hasonló stagflációs környezet jellemezte a világot a hetvenes években az 1973-as első olajárrobbanás után. Ez a gazdasági kimenetel nagyon tudja pusztítani a gazdaságot, mivel magas kamatok kellenek az infláció megfékezéséhez. Ha a Fed felveszi a harcot az inflációval, akkor emelnie kell a kamatokat, ami stagflációt hozhat, ha pedig nem vesz tudomást az inflációról, akkor beláthatatlan, mi jön a pénznyomtatás következtében – foglalta össze az Aegon szakértője. Maradva a történelmi példánál: az említett időszak a 80-as évek elején csúcsosodott ki, amikor 18-20 százalék volt az amerikai tízéves hozam, majd jött Paul Volcker a Fed élére, aki jelentős kamatemelésekkel vállalkozott az infláció letörésére.

Nehezíti a mostani helyzetet, hogy februárban lejár Jerome Powell mandátuma a Fed elnökeként: Kardos Zsolt szerint addig esélytelen, hogy kamatot emeljen vagy elkezdje leállítani QE-programját a Fed, „szabadon lesz engedve az infláció”. Viszont szerinte a következő néhány hónapban annyira el tudnak szaladni a dolgok, hogy nehezebb lesz visszahozni, ez egyre csak erősíti a stagfláció veszélyét.

A tartósan magas infláció persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne a piacon keresni, ebben az időszakban a nyersanyagok és az ingatlan szektor kifejezetten jól tudnak teljesíteni – emelte ki Kardos Zsolt. A részvénypiacoknak viszont ez rossz időszak lenne, hiszen az összes P/E rátát újra kell számolni a kötvényhozamok emelkedésével.

 A fentiek ellenére a részvényindexek egyelőre új csúcson vannak, vagyis úgy tűnik, mintha a piac nem árazná még be a kockázatot. Az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint ez annak köszönhető, hogy a Fed hatalmas likviditást ad a piacoknak, úthengerként megy át a gazdaságon. Szerinte látják a problémát a befektetők is, de amíg a jegybank számolatlanul nyomtatja a pénzt, addig mehetnek tovább az indexek. 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.