megtakarítás

Autóhitelezés 2018-ban? Ezt érdemes tudnia, ha autót vásárolna

by totalreturn 2018. június 25.

Lassan 10 éve, hogy kirobbant századunk legnagyobb gazdasági válsága. A pénzügyi világkatasztrófa az Egyesült Államok banki- és ingatlanszektorból indult, az úgynevezett ún. subprime-válság bombája pedig 2018 őszén robbant, és alapjában megváltoztatta világszerte a pénz- és tőkepiacok korábbi mechanizmusait.

A gépjárműtulajdonosok szempontjából az egyik legnagyobb változást az jelentette, hogy a kereskedelmi bankok beszüntették klasszikus autóhitelezési tevékenységüket.

 

Devizaalapú autóhitel? R.I.P.

A korábban több devizanemben is felvehető klasszikus autóhitelek megszüntetésében itthon kiemelt szerepet játszottak a kereskedelmi bankok negatív tapasztalatai és a Magyar Nemzeti Bank ajánlása is, melyek a devizakockázat kiszűrését szorgalmazták a gépjárműfinanszírozási konstrukciókból.

 

Gépjárművásárlás napjainkban

A gépjárművek vételárának kiegyenlítése ma az esetek 99,9%-ban háromféleképpen történik: bankszámlán tartott pénzzel, gépjárműlízinggel vagy személyi kölcsönnel.

Mindhárom finanszírozási konstrukciónak megvannak a maga előnyei és hátrányai, amire érdemes odafigyelni!

 

A készpénz használata TILOS!

Amennyiben a teljes vételár rendelkezésére áll, akkor sem javasolják a szakemberek a készpénzes vásárlást. Ebben az esetben is érdemes inkább a bankszámlánkról átutalnia a kialkudott vételárat az eladónak, így:

  • bármikor bizonyítható jogilag, hogy mikor, kinek és mekkora összeget fizetett ki, milyen címen (tüntesse fel a szerződés számát vagy a rendszámot a közlemények rovatban),
  • nem szükséges nagyobb összeggel a táskájában közlekedni, amit ellophatnak Öntől vagy akár el is hagyhat,
  • csökkentheti költségeit, mert átutalni olcsóbb az összeget, mint készpénzben felvenni.

 

Zártvégű pénzügyi lízing

Ez a klasszikus autóhitelezés helyett kínált finanszírozási konstrukció. Autószalonokban vagy használtautó telepeken is ezt kínálják lízingtársaságok partnereiként a kereskedők. Ez hasonlít leginkább a klasszikus autóhitelekre, bár az alábbiakban eltér attól:

  • Magánszemélyek részére kizárólag forintalapú a finanszírozás vehető igénybe. Megszűnt az árfolyamkockázat, ami a svájci frank, euró vagy japán jen alapú autóhiteleknél az egekbe repítette a törlesztőrészleteket.
  • Fix kamattal is elérhető. Igény esetén kizárható a finanszírozásból a kamatkockázat is, vagyis a teljes futamidőre fix törlesztőrészlettel kalkulálhat.
  • A gépjárművek tulajdonosa a finanszírozó (bank) lesz, a szerződés alatt Ön üzembentartóként szerepel a forgalmi engedélyben. Az utolsó lízingdíj befizetésével azonban automatikusan tulajdonossá válik a szerződés szerint, amivel egyidejűleg lezárul a lízingügylet.

A zártvégű pénzügyi lízinggel mindkét fél nyer. A finanszírozó kisebb kockázattal képes hitelezni, hiszen afizetés elmaradása esetén nem merülnek fel a tulajdonjogi problémák. Így bank alacsonyabb kockázati felárral és kamattal képes kalkulálni, ami csökkenti a havi lízingdíját.

 

Önrész hatékonyan!

Zártvégű pénzügyi lízing esetén – jövedelmének függvényében – jellemzően 20-40% közötti önrészt követel meg a finanszírozó bank. Ennek összegyűjtésére kiváló megoldást jelenthet, ha nyit egy célszámlát, ahová havonta fix összeget utalhat át a kívánt összeg eléréséig és amit alacsony vagy mérsékelt kockázatú befektetési alapokon keresztül elért hozamokkal is kiegészíthet. A legjobb szolgáltatóknál már díjmentesen is kezelheti megtakarítási számláit!

Férfi laptopon befektetési számlát nyit

 

Személyi kölcsön

Az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően ma a személyi kölcsönök ismét virágkorukat élik. Ezt a pénzforrástaz ügyfelek előszeretettel használnak gépjárműfinanszírozásra is. Ennek a kölcsöntípusnak kamata ugyan magasabb, mint a lízingkonstrukciók esetében, cserébe viszont annyi előnyt nyújt, hogy valóban érdemes elgondolkodnia ezen a finanszírozási formán is:

  • Villámgyors hitelfelvétel, akár napokon belül hozzájuthat a kívánt összeghez. (Egyes szolgáltatóknál már online is igényelhető)
  • Forintalapú, fix kamatozású konstrukció, járulékos költségek nélkül.
  • Alkupozíciót kínál a gépjárművásárlásnál, mivel azonnal rendelkezésére áll a vételár.
  • Forgalomba (még) nem helyezett járműre is felhasználhatja: külföldi papírral rendelkező autó, esetleg hobbijármű (crosszmotor, sportquad, UTV, ATV, stb.)

 

3 pénzügyi tipp az autóvásárlás mellé

Bármelyik finanszírozási megoldás mellett dönt, érdemes arra figyelnie, hogy pénzügyi helyzete továbbra is stabil maradjon:

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.