makrofolyamatok

Európa újra lendületben

by totalreturn 2017. január 30.

Donald Trumppal van tele a sajtó, és nem véletlenül. („Ez tényleg megcsinálja, b….g!”, mondhatnánk viszonylag lényegre törően.) Ettől függetlenül figyeljünk az európai konjunktúra felől érkező adatokra is, amelyek egész biztatóak!

Ma publikálták az Európai Bizottság bizalmi index-családjának értékeit, melyek igen pozitív folyamatokról tanúskodnak.

A fogyasztói bizalom és a vállalatok létszámterveinek alakulása 2005 óta Európában

Az ábra két fontos, egymástól nem független idősort mutat. A fehérrel jelölt fogyasztói bizalom új lendületet kapott, és ugyan nincs ott, mint 2015 elején volt, de az elmúlt egy év lagymatagságát maga mögött hagyni látszik. Ez minden bizonnyal a jobb munkaerő-piaci folyamatokra vezethető vissza: a vállalatok alkalmazotti létszámra vonatkozó tervei (narancssárga vonal) egyre ambiciózusabbak, 2011 óta nem tervezte ennyi vállalat a létszám növelését. Nem véletlen, hogy a lakosság optimistább saját vagyoni helyzetét, és ennél fogva várható fogyasztási kiadásait illetően is.

A vállalatok merészsége mögött az állhat, hogy a rendelésállományok, nem csak abszolút értékben, de a már legyártott készletekhez képest is növekednek. Az alábbi ábra a rendelésállományokra és a felhalmozott készletekre vonatkozó indexek különbségét mutatja: az emelkedő érték azt jelenti, hogy a készletekhez képest jobban növekednek a rendelések, ami a közeljövő termelési volumen növelését vetíti elő. Az ábra nem mutatja, de a különbség növekedése egyértelműen a rendelések bővülésének, és a nem a készletek visszaesésének köszönhető.

A rendelések és a készletek változásának különbsége Európában

Az is látható, hogy a rendelések és készletek viszonya három éven keresztül igen stabil volt, semmi jelét nem láttuk a konjunktúra gyorsulásának. Ez a viszony látszik most megtörni azzal, hogy a rendelések lendületet kaptak. Ha ez a lendület kitart, akkor joggal lehetünk a növekedést illetően optimisták.

Forrás: Bloomberg

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.