egyéb érdekesség

Elnöki rendeletek az Egyesült Államokban

by totalreturn 2017. február 1.

Donald Trump lendületesen kezdett az új állásában, amivel sok helyen ki is verte a biztosítékot. Nekem kicsit túl vehemensnek tűnnek a beutazási tilalomra adott reakciók, lévén, hogy mindössze hét országról van, amelyikből hat, akárhogy is nézzük, igazi „failed state”: olyan országok, ahol de facto nem működik az állam, mint adminisztrációs egység. Azt sem tudom, hogy a tech szektort mennyire fekteti két vállra az, hogy a szudáni meg a jemeni programozói most tömegesen nem térhetnek vissza az Egyesült Államokba, de ha ez Jeff Bezosnak meg Satya Nadellanak fáj, akkor persze jogosan tiltakoznak.

Az elnök által gyakorolt ún. „executive action”, ezen belül pedig az „executive order” korábban sem volt ritka, először éppen George Washington alkalmazta, igaz, 8 éves hivatala alatt mindössze nyolcszor. Egyetlen elnök nem nyúlt ehhez az eszközhöz, a beiktatási beszéde alatt tüdőgyulladást kapott, majd egy hónap után elhunyt William Henry Harrison, de az ő idejében ez az eszköz nem is volt annyira népszerű. A nagy ugrás Theodore Roosevelt nevéhez fűződik, aki után a rendeletek használata megszokottá vált. A leggyakrabban FDR alkalmazta, ami feltehetően személyiségéből, illetve hosszú elnöki periódusához kapcsolódó rendkívüli állapotokból is fakadt. Reagantól fogva az elnökök viszont már nem erőltették ezt a dolgot, az ifjabb Bush és Obama évi 36 ill. 35 rendelete a huszadik századhoz képest igen visszafogottnak minősíthető.

„Executive orders” egy évre eső száma elnökök szerint

Ezt a leggyakrabban elnöki rendeletnek fordított eszközt az elnök egyébként olyan esetekben alkalmazhatja, amire az alkotmány, vagy korábbi kongresszusi döntés felhatalmazza. Donald Trump ebből a szempontból is erősen kezdte elnöki karrierjét, és ahogy elnézem, biztos szívesen fog hozzá nyúlni akkor, amikor az adminisztráció részéről nem konvencionális döntéseivel szemben passzív ellenállást vél felfedezni. A rendeleti kormányzás nem jó dolog, de látható, hogy eddig az összes elnök talált olyan helyzeteket, amikor rendeletek használata mellett döntött. 2021-ben vagy 2025-ben meglátjuk, ebből a szempontból mennyire lesz más elnök Trump mint Bush 43 vagy Obama.

Forrás: Pew Research Center, wikipedia

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.