társadalmi felelősségvállalás

Borsodi mélyszegénységből a Corvinus Egyetem mesterszakára

by totalreturn 2021. január 20.

Vajon mekkora esélye van egy halmozottan hátrányos helyzetű borsodi fiatalnak felvételt nyernie a hazai patinás egyetemek egyikére és akár majd karriert csinálni? Első pillantásra (elméletileg és jogilag) éppen annyi, mint bárki másnak! A napi valóságot ismerve viszont  nagyon kevés.

Kibukás az iskolából, munkanélküliség, vagy közmunkaprogram,  esetleg a bűnözés által kínált „gyorsabb út” – leginkább ilyen, és hasonló “karrierutakról” hallhatunk, olvashatunk.

 

Híd a felsőoktatásba program

A fenti, negatív tendencián szeretne változtatni a Híd a felsőoktatásba program. Egyetemi oktatók és olyan vidéki értelmiségiek állnak a program mögött, akiknek már sikerült kitörni a mélyszegénység okozta ördögi körből.

„Egy-egy sikertörténet felkeltheti az egész közösség figyelmét, reményt és motivációt adva a halmozottan hátrányos helyzetből származó fiataloknak. Bebizonyítva nekik, hogy létezik és elérhető egy másik út is.” – Berlinger Edina

 

A program eddig elért sikereiről, jelenéről és jövőbeli elképzeléseiről beszélgetünk Berlinger Edinával Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanárával, a Híd a felsőoktatásba kezdeményezés egyik alapítójával.

 

Aegon Alapkezelő: Mióta létezik a Híd a felsőoktatásba program?

Berlinger Edina: A kezdeményezést Megyeri Krisztinával (Corvinus Egyetem) egyetemi oktatóként indítottuk útjára még 2012-ben. Később csatlakozott hozzánk Freud Róbert (ELTE) és folyamatosan segítenek nekünk Corvinus-os egyetemi hallgatók is a Rajk Szakkollégiumból és a Studium Generale diákszervezetből.

Aegon Alapkezelő: Pontosan hogyan működik a Híd a felsőoktatásba program?

Berlinger Edina: A fókuszban halmozottan hátrányos helyzetű, többségében roma diákok vannak, akiknek sokszor még az érettségi megszerzése is nehézségekbe ütközik. Őket segíti a program érettségit szerezni, és minél nagyobb számban továbbtanulni valamelyik hazai egyetemen.

Legtöbb diákunk Borsodból, a Sajókazán található Dr. Ámbédkar Iskolából érkezik hozzánk, velük az elmúlt években igen szoros szakmai kapcsolatot alakítottunk ki.

A program végig kíséri a kiválasztott diákokat tanulmányaikon, akár már a 9-10. osztálytól bekapcsolódhatnak a gyermekek. Matematika és angol korrepetálást, illetve mentorációt nyújtunk a hátrányos helyzetű fiataloknak a középiskolai tanulmányoknál, az érettségi vizsgánál és az egyetemi évek alatt is.

Legfőbb célkitűzésünk, hogy minél több nehéz sorsú diák tanulhasson gazdasági-közgazdasági szakokon és építsen pénzügyi karriert a jövőben.

 

Aegon Alapkezelő: Miért tartjátok fontosnak, hogy közgazdasági/pénzügyi terület felé induljanak el ezek a fiatalok?

Berlinger Edina: Ez több szempontból is előnyös lehet egy hátrányos helyzetű fiatalnak. Rövid- és középtávon közvetlen előnye származik a programból, hiszen tanult értelmiségi válhat belőle, aki karriert építhet és megalapozhatja saját és családja jólétét.

A program hosszú távú előnyei pedig még ennél is messzebbre mutathatnak. Egy-egy sikertörténet ugyanis felkeltheti az egész közösség figyelmét, reményt és motivációt adva a halmozottan hátrányos helyzetből származó fiataloknak. Bebizonyítva nekik, hogy létezik és elérhető egy másik út is.

 

Aegon Alapkezelő: Milyen támogatásban részesülnek a Híd a felsőoktatásba program diákjai?

Berlinger Edina: Legfontosabb támogatásként a már említett mentorációt emelném ki. Már a középiskolai évek alatt találkozni egyetemi oktatókkal és hallgatókkal nagy előnyt jelenthet és rendkívül inspiráló lehet.

Ezen felül  biztosítunk a diákok számára laptopot, tankönyvet, útiköltség-térítést, ételt és olykor a felsőoktatási tanulmányok részleges vagy teljes finanszírozását.

 

Aegon Alapkezelő: Bárki jelentkezhet a programba vagy vannak megkötések?

Berlinger Edina: Bárkinek a jelentkezését szívesen vesszük a programba, nincsenek földrajzi vagy egyéb megkötéseink. A kiválasztás a személyes élethelyzetek mérlegelésével történik.

 

Aegon Alapkezelő: Hány diákkal foglalkoztatok eddig és mik a tapasztalatok?

Berlinger Edina: Az első évben 4 diákkal kezdtünk, akik közül azóta mindenkit felvettek egyetemre, és ketten sikeresen végeztek is. Az elmúlt években összesen 40-50  roma diákkal tudtunk intenzívebben foglalkozni.

 

Aegon Alapkezelő: Mire a legbüszkébbek? Vannak sikertörténeteik?

Berlinger Edina: Számunkra minden diákunk igazi sikertörténet, hiszen a programban való részvétellel mindenki nagyon sokat fejlődött és úgy látjuk, reméljük, hogy ezek a változások  hosszabb távon is pozitívan hatnak az életükre. Persze vannak kiemelkedő egyéniségek is, akik az alapszakos diploma megszerzése után jelenleg mesterszakon folytatják a tanulmányaikat és közben már dolgoznak is gazdasági területen. Rájuk különösen büszkék vagyunk.

 

Aegon Alapkezelő: A program az Aegon Alapkezelő figyelmét is felkeltette, így 2020-ban a Híd a felsőoktatásba program is élvezhette a vállalat támogatását. Mennyiben járult ez hozzá ez  terveik megvalósításához?

Berlinger Edina: Az Aegon Alapkezelő adományának köszönhetően 3-4 diákról tudtunk gondoskodni 2020-ban, ami óriási segítséget jelentett közösségünk számára.

 

Aegon Alapkezelő: Mennyiben befolyásolja a munkát a Covid-19? Mit és hogyan kell újragondolni?

Berlinger Edina: A koronavírus-járvány a Híd a felsőoktatásba programot is új megoldásokra kényszeríti. A vidéki diákok Budapestre utaztatása most nem lehetséges. A konzultációk és az oktatás ebben a félévben online valósul meg, ami a mi szempontunkból sokkal költséghatékonyabb, mint a korábbi megoldás. A diákok és a középiskola szempontjából viszont számos szervezési probléma merül fel. Nem triviális megoldani, hogy legyen számítógép, internet-kapcsolat és egy nyugodt szoba az online konzultációkhoz.

A koronavírust leszámítva is tele vagyunk új ötletekkel. Terveink között szerepel, hogy 2021-ben 3-4 diákunk pénzügy szolgáltatások közvetítői vizsgát tegyen és személyes pénzügyi mentorként segítse a szegényebb térségekben élő szegényebb családok pénzügyi integrációját, hozzáférését a kedvező pénzügyi konstrukciókhoz és a tudatosabb pénzügyi gazdálkodás elterjedését. 

 

Aegon Alapkezelő: Mitévő legyen az, akinek tetszik a munkátok és segítséget szeretne nyújtani hozzá?

Berlinger Edina: A programban mindenki önkéntes munkát végez teljesen ingyenesen, a támogatásokat csak a diákokra költjük. Adományt a Befektetések és Vállalati Pénzügyi tanszék alapítványán keresztül tudunk fogadni. 

Nagyon örülünk a tárgyi adományoknak is. Nagy hasznát tudjuk venni vállalatoktól leselejtezett laptopoknak vagy egyéb informatikai eszközöknek, amik hozzájárulhatnak a diákok online tanulmányaihoz.

Szervezetekkel való együttműködésre vagy önkéntesek támogatására is nyitottak vagyunk, de ebben az esetben mindig felhívjuk a figyelmet, hogy diákjaink mentorálása ad-hoc szemléletben nem végezhető, itt hosszú években szükséges gondolkodni a sikerhez. 

 

Aegon Alapkezelő: Gratulálunk az eddigi sikerekhez, további eredményeket kívánunk és köszönjük a beszélgetést!

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.