árupiacok

Berezelt a piac

by totalreturn 2015. november 13.

A rezet állítólagos konjunktúraérzékenysége miatt kitüntetett figyelemmel kísérik a piacok. A dolog persze nem annyira egyszerű, mert nem csak a gazdasági növekedés sebessége, hanem összetétele is fontos a fém kereslete szempontjából, és most úgy tűnik, hogy a világgazdaság lassulása aránytalanul visszavetette a réz iránti igényt. Az Aranyember szerint, aki alapvetően pesszimista a nyersanyagokat illetően, a kereslet, első sorban Kína miatt, visszaesik, miközben a kitermelés a jövő évben növekedni fog, bővülő többletet eredményezve. Ez vagy így lesz, vagy nem, de az ár most pofára esett. Legalábbis dollárban.

A réz dollárára napi bontásban

Euróban nem ennyire egyértelmű a kép, de most nem pusztán a dollár erősödését, hanem az euró esését is látjuk más devizákhoz (pl. a jenhez, ausztrál dollárhoz) képest, így a réz euróára igazából nem mond semmit.

A réz euróban napi bontásban

A réz euróban nem ment új mélypontra (még), de az egyébként nem túl izmos ausztrál dollárban (ami maga is nyersanyagkapcsolt deviza) rövid távon igen.

A réz ausztrál dollárban napi bontásban

A kép igazából hosszú távon néz ki rázósan. Ha innen tovább esünk, akkor a következő szint innen 40 százalékkal lejjebb van, a válság mélypontján. Márpedig igen kellemetlen lenne, ha egy így vagy úgy, de konjunktúra-érzékeny eszköz ilyen csúnyán megadná magát.

A réz dollárára havi bontásban

Olyan ez, mint a feltörekvő részvénypiacok, amik most lejjebb vannak, mint ahol az elmúlt négy évben sávoztak, ami önmagában már egy rezsimváltás. A további esés viszont csak olyan konstellációban képzelhető el, amit nem szeretnénk látni, és amin jobb lenne nem agyalni.

Forrás: Bloomberg

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.