piacok

10 viselkedési forma, ami jellemző a magyar befektetőkre!

by totalreturn 2018. augusztus 31.

Azt mondják, minden ember egyedi, megismételhetetlen és egyéni tehetséggel megáldott.  Ehhez ugyan nem fér kétség, azonban vannak dolgok, amiben igencsak hasonlóan gondolkodunk. Ilyen például a pénzügyek világa, ahol meglehetősen jól körülírható befektetői attitűdökkel és jellemvonásokkal találkozhatunk.

 

 

Ebben a bejegyzésben a magyar befektetők legérdekesebb alapvonásait vesszük górcső alá, kiemelve azok pozitív tulajdonságát és megfogalmazva velük szembe némi építő jellegű kritikát is.

Zárásként pedig azt is megtudhatja, melyik hozzáállás lehet a leginkább kifizetődő pénzügyi döntései során.

 

A legérdekesebb befektető típusok

 1. Szkeptikus: A legkedvezőbb lehetőségeket is zsigerből elutasító befektető, aki a legjobb és legkorrektebb ajánlatokban is megszállottan keresi a veszélyt és a hibát. Pozitívumként hozható fel esetében, hogy ál-ügynökök aligha tudják behúzni a csőbe, viszont hozamot sem remélhet soha. Nominálisan képes megőrizni pénze értékét, az infláció azonban könyörtelenül kikezdi a vagyonát és lassan felemészti azt.
 2. Halogató: A soha rá nem érő ügyféltípus, aki képtelen időt szakítani a pénzügyeire. Túlzottan elfoglalt, hogy optimalizálhassák a szolgáltatásai költségeit, s nincs ideje kihasználni az állami támogatások által kínált előnyöket vagy kedvezményeket sem. Úgy gondolja, bőven ráér még gondoskodni jövőbeli pénzügyi egzisztenciájáról. A legtöbb esetben csak akkor eszmél fel, amikor már késő.
 3. Önbizalomhiányos: Nagyon kedves, illedelmes befektető, akit kedvelnek a pénzügyi tanácsadók, mert kellemes vele a társalgás. Állandó magyarázkodásával azonban olykor kínos szituációt képes teremteni, hiszen nehéz számára feldolgozni, ha körülötte forog a világ. Rosszabb esetben arra is képtelen, hogy egyszerűen időt kérjen, amíg átgondolja az ajánlatokat. Kellemes léte ellenére, képtelenek neki valódi segítséget nyújtani a tanácsadók.
 4. Konzervatív: Jó modorú, régi vágású kliens, aki szereti a kipróbált dolgokat és a legtöbb esetben határozott elképzelése van igényeiről. Szintén kedvelt ügyféltípus, mert képes gyorsan és határozottan megfogalmazni az álláspontját. Nehezen érti meg azonban, hogy a világ folyamatosan változik, ezért olykor nyitottnak kell lenni az újdonságokra is.
 5. Trendi: Szórakoztató, ugyanakkor kissé fárasztó kuncsaft. Kizárólag a legújabb trendeket lovagolja meg, amivel finoman szeret eldicsekedni is. A tanácsadók szeretik mert minden új dologra nyitott és szívesen kipróbálja a legfrissebb újdonságokat. A konzervatív befektető ellentéte, aki a kipróbált, biztos hozamot nyújtó befektetéseket nézi le hibásan és alaptalanul.
 6. Sznob: Reális pénzügyi lehetőségeinél többet mutató befektetőtípus. Szándékai egyáltalán nem rosszak, csak frusztrációt okoz neki felvállalni a valós anyagi helyzetét. Leginkább magának okoz bajt, hiszen a félreinformált tanácsadók – nem ismerve a valódi pénzügyi helyzetét – akár olyan kockázatos terméket is a figyelmébe ajánlhatnak, ami rendkívül veszélyes helyzetet teremthet a számára.
 7. Börziáner: Tőzsdei álomvilágban élő ügyfél, aki mindent a börze szemüvegén keresztül lát. Bonyolult pénzügyi kifejezésekkel és összefüggésekkel próbálja megszállottan bizonyítani elméleteit. A valóságban azonban sokkal kevesebb tapasztalattal rendelkezik, mint azt mutatja és a tanácsadói ajánlás ellenére is sajnos gyakran vállal túlzott kockázatot a befektetések kapcsán..
 8. Aggodalmaskodó: Indokolatlanul gyakran ellenőrzi személyesen a befektetéseit vagy akár naponta többször is képes belépni az online felületre, hogy ránézzen az aktuális árfolyamokra. Bármilyen alaposan is állítja össze a portfólióját, mindig azon morfondírozik, vajon helyesen döntött-e. Előnye, hogy nagyon alapos és körültekintő, ami rengeteg veszélytől megóvja.
 9. Taktikázó: Mélyen beleássa magát a technikai elemzés szakirodalmába és folyton ki akarja cselezni a piacot. Megszállottan hisz a hatékony piacok elméletében és órákon át képes különböző indikátorokkal elemezni az eseményeket. Megrögzötten keresi az összefüggéseket. Olykor működik az elmélete, de ez legtöbbször csak a véletlen  műve, ha telibe talál..
 10. Nagystílű: Mindenre nagyvonalúan tekint, a legtöbb újdonságra kis rábeszélés után rávehető, a részletekre pedig fittyet hány. Ritkán elképesztően beletrafál a legjobb befektetésekbe, de ez csupán a látszat, hiszen rengeteget lehetőség elszalaszt fölényes döntéseivel. Nem figyel oda a költségekre, elfecsérli az állami adókedvezményeket és támogatásokat, ráadásul felületességének köszönhetően számtalan előnytelen tranzakciót is végrehajt.

 

Ön milyen befektető? Ismerje meg kockázatvállalási hajlamát!

 

Mind közül a legsikeresebb befektető

Az élet többi területéhez hasonlóan pénzügyeink terén sem gondolkodhatunk fehéren vagy feketén. A fenti 10 jellemzővel kapcsolatban sem jelenthető ki bizonyossággal, hogy melyik teszi a befektetőt egyértelműen sikeressé vagy sikertelenné.

 

Az Ön útja a siker felé

A tapasztalatok alapján a pénzügyi szakértők azt ajánlják, teremtse meg tudatosan befektetői attitűdjét a fenti jellemzők előnyeit felhasználva:

 

 • Viselkedjen kellően szkeptikusan, s járjon utána az ajánlatok pontos feltételeinek.
 • Aludjon egyet a döntés előtt, de sose halogassa azt.
 • Legyen egészséges önbizalma és tegye világossá a céljait.
 • Becsülje meg a bevált befektetéseket is, amelyek alacsony, ám biztos hozamokat kínálnak évről-évre.
 • Érdeklődjön a trendek iránt, s legyen nyitott az újdonságokra.
 • Mindig beszéljen őszintén pénzügyi tanácsadójával, hogy releváns termékeket és szolgáltatásokat ajánlhasson Önnek.
 • Kerüljön képbe a pénzügyeket érintő legfontosabb szakkifejezésekkel.
 • Mérlegelje előre döntéseinek előnyeit- és kockázatait, később pedig ne aggódjon feleslegesen.
 • Ne gondolja túl a dolgokat, az egész piacot úgysem lesz képes megverni hosszú távon.
 • A kicsinyesség és a nagystílűség sem termel profitot. Sőt, a tapasztalat általában ennek az ellenkezőjét mutatja.
* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.