piacok

Befektetési baklövések a párnacihától az aranytallérig

by totalreturn 2018. január 23.

Néhány nappal ezelőtt „ünnepelte” fennállásának 31. évfordulóját a kétszintű hazai bankrendszer, amelyet 1987. január 1-én hoztak létre formálisan. Az azóta eltelt három évtizedben olyan – korábban még sohasem látott – mértékű pénzügyi forradalomnak lehettünk tanúi, amely alapjaiban változtatta meg mindennapi pénzügyeinket és magát a pénzről alkotott világképünket is.

Az új lehetőségek mellett azonban új veszélyforrások is megjelentek, hiszen fejlődése során a piac a korábbinál sokkal komplexebbé vált. A változások közül néhány félreértésekhez vezetett, míg mások inkorrekt kereskedelmi vagy szolgáltatói hozzáállás miatt kerültek fókuszba az elmúlt években.

 

8 befektetési tévedés, amit sosem szabad elkövetnie

 1. Párnaciha, befőttesüveg, könyvespolc: A legfelelőtlenebb pénzügyi döntést akkor hozhatja meg, ha otthon tartja készpénzben a vagyonát. Rablás, tűzeset, vízkár – csak néhány a tucatnyi veszélyből, ami ilyenkor az nehezen összegyűjtött pénzére leselkedik. Természetesen kamat sem jár az ilyen összeg után, ráadásul – ha mindez nem lenne elég – az infláció miatt is évről évre csökken megtakarításának vásárlóértéke.
 2. Fejes ugrás a tőzsdei kereskedelembe: Rengeteg könyv, blogbejegyzés vagy éppen fizetett PR cikk buzdítja napról napra az olvasókat arra, hogy egy csodálatos formula vagy új trükk segítségével, gyorsan próbáljanak meg sok pénzt keresni a tőzsdén. Ezek legtöbbje sajnos tudatlanságon, féligazságokon vagy csalási szándékon alapul. Ha valami túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is az!
 3. Spekuláció személyi (jellegű) kölcsönnel: Óriási kockázatot vállal, ha diákhitelét, személyi kölcsönét vagy éppen folyószámlahitelét helyezi el magas kockázatú termékben, egy esetleges nagyobb hozam reményében. Ilyen esetekben ugyanis, szinte biztos kudarcra számíthat! Klasszikus hitelből spekulálni tilos! (ilyen esetekre ugyanis speciális és szabályozott spekulatív ügyletek léteznek)
 4. Műtárgyvásárlás szakértelem nélkül: A festmények, antik bútordarabok és régi tárgyak felértékelése különleges szakmai tudást igényel. Egyes műtárgyak értéke gyakran még a szakemberek között is komoly vita tárgyát képezi. Lelkes amatőrként, szakmai segítség nélkül érdemes messziről elkerülnie a műkincspiacot, mert könnyen ráfázhat.
 5. Drágakövek, gyémántékszerek kiválasztása egyénileg: A prémium ékszerek osztályozása – a műtárgyakhoz hasonlóan – szintén speciális szaktudást igényel. A gyémántokat például az ún. 4C rendszer alapján osztályozzák, ahol vizsgálják a kövek színét, csiszolását, tisztaságát és persze a tömegét is. Tapasztalt ékszerész híján, itt is könnyen elbukhatja megtakarításának jelentős részét, főleg akkor, ha nem a megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező követ vagy ékszert vásárolja meg.
 6. Ingatlanárverésen licitálni tapasztalat nélkül: Az elmúlt években bevezetett online árverési rendszer miatt egyre népszerűbb árverezett ingatlanra licitálni. Ez azonban csak első hallásra tűnik egyszerű folyamatnak, hiszen számos jogi procedúrával végződhet egy ilyen tranzakció, ha Ön nem rendelkezik tapasztalattal ezen a téren (kényszerkilakoltatás ügyintézése vagy éppen az ingatlannal járó korábbi költségek behajtásának elrendelése Önnel szemben) megfelelő ismeretekkel.
 7. Barátnak, ismerősnek kölcsön adni: A tapasztalat azt mutatja, hogy nem érdemes kölcsön adnia ismerősének vagy barátainak, hiszen az ilyen esetek döntő többsége még akkor is sértődéshez vagy ellentétek kialakuláshoz vezethet, ha visszakapja a kölcsönadott összeget. Ha egzisztenciája engedi, adja inkább oda segítségként a kért összeget.
 8. Gyűjtői nemesfémekbe megtakarítani vagy befektetni: Az arany és ezüst eszközök kiváló elemei lehetnek a portfoliójának, ha azok minőségét és súlyozását helyesen választja meg. Fizikai formában viszont kizárólag az ún. „négykilences” befektetési termékeket érdemes megvásárolnia! A gyűjtőknek szánt termékek értéke ugyanis döntő részben eszmei! (Egyes érmék például még az eladási ár felét sem érik piaci áron számítva) Ökölszabály szerint vagyonának maximum 3-8%-át érdemes nemesfémekben tartania, amelyeket egyébként befektetési alapokon keresztül is lehetősége van elérni, jóval költséghatékonyabb módon, mintha a fizikai termékek megvásárolná, tárolná, őriztetné, s végül eladná.

 

Így kerülheti el a fenti hibákat

 • Engedéllyel rendelkező piaci szereplőtől vásároljon: Megtakarítási vagy befektetési termék vásárlása esetén mindenképpen tájékozódjon a szerződés aláírása előtt arról, hogy az eladó rendelkezik-e a pénzügyi felügyelet engedélyével. Ezt az MNB oldalán teheti meg!
 • Likvid termékekben tartsa a pénzét: Sajnos bármikor előfordulhat, hogy egy előre nem látott negatív esemény miatt Önnek vagy szeretteinek gyorsan hozzá kell férnie a családi megtakarításhoz. Olyan megoldást válasszon, amely biztosítja ennek lehetőségét is. Kiváló alternatívát jelenthet a hasonló esetekre, egy nyílt végű befektetési alap (online) megvásárlása, amelynek tőke összegéhez Ön hozam veszteség nélkül juthat hozzá 1-3 napon belül.
 • Transzparens költség, jutalékok: Kizárólag olyan szolgáltatóval szerződjék, amely átlátható díjakkal és jutalékokkal dolgozik. Így elkerülheti a későbbi burkolt költségeket.
 • Egyéni kockázat felmérése talán az egyik legfontosabb teendő, mielőtt bármilyen pénzügyi, megtakarítási vagy befektetési terméket vásárolna. Döntés előtt mindenképpen kérje ki egy tapasztalt pénzügyi tanácsadó véleményét.
* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.