befektetés feltörekvő országokba befektetési alapok kötvényalapok

A “vadkelet” vége – a feltörekvő országok színre lépnek

by totalreturn 2020. február 21.

A hajdani tervgazdálkodást idéző, elmaradott szemlélet, a szocializmus szétesését követő negatív utóhatások, és erősen nyersanyag-orientált gazdasági modellek – máig ez a kép él néhány befektető fejében Kelet-Európával, Kis-Ázsia országaival és a szovjet utódállamokkal kapcsolatban.

Pedig az elmúlt években a volt szocialista blokk országai közül a legtöbb jócskán rácáfolt erre és bizonyította piaci érettségét a befektetőknek is.

 

2014. óta nagyot fordult a világ

Az utóbbi 5-6 évben jelentős, és pozitív irányú gazdasági elmozdulás figyelhető meg bolygónk keleti részén. Még ennél is nagyobb optimizmusra ad okot, hogy a változás nemcsak elméleti szinten kezdődött el, hanem a gyakorlati megvalósításhoz is nekiláttak az országok.

Transzparens piaci folyamatokban gondolkoznak a vállalatok és a nemzetállamok, egyre jobb makrogazdasági adatok érkeznek az érintett régióból és tudatos, diverzifikált gazdasági jövőképek kerülnek előtérbe, háttérbe szorítva a korábbi, nyersanyagfüggő gazdaságpolitikát.

 

Magas hozamot ígérő lehetőségek

A makrogazdasági elemzőkön túl már az intézményi befektetők (alapkezelők, vagyonkezelők, hedge fundok) érdeklődését is felkeltették a volt szocialista országok, amelyek értékpapírjai így egyre keresettebbé és elismertebbé válnak a pénz- és tőkepiacokon. Íme néhány magasabb hozammal kecsegtető lehetőség a gyakorlatból:

  • Makrogazdasági sztorik: Előszeretettel vásárolják a feltörekvő alapok olyan országok állampapírjait, amelyek elméleti szinten már elkötelezték magukat a modernebb makrogazdasági folyamatok iránt, meg is tették az ehhez szükséges első lépéseket, de még a kézzelfogható és papíron is kimutatható eredmény várat magára. Ha ugyanis megvalósul a gazdasági szintlépés, akkor az magas hozamot jelenthet a befektetőknek. Jó példa erre Ukrajna, ami elképesztő fejlődésnek indult 2014 óta.
  • Félreárazások: Léteznek olyan államkötvények, vagy állami vállalatok által kibocsátott értékpapírok, amelyek kockázatát a piaci szereplők valami – például egy harsány politikai esemény –  miatt eltúlozzák, árfolyamát pedig alulárazzák a valós értékéhez képest. Egy ilyen értékpapír jó vételnek bizonyulhat a befektetési alapot kezelő szakemberek széméra.
  • Sikertörténetek: Végül, de nem utolsósorban léteznek olyan egyedi sikertörténetek, ahol egy szemfüles portfóliómenedzser sokat kereshet az általa kezelt alapnak. Ilyen volt a közelmúltban az a szerb pénzpiaci tranzakció, ahol egy dollárban denominált államkötvényt hívott vissza prémiummal a kibocsátó, tehát rendkívül alacsony kockázat mellett volt lehetősége a befektetőknek extraprofitra szert tennie.

 

Van kockázat, de vállalható

A volt keleti blokk,elsősorban a FÁK országok és V4-ek kockázata természetesen még mindig magasabb, mint azt Nyugat-Európa vagy az angolszász régió esetében várhatjuk. A feltörekvő befektetési alapokra jellemző 350 bázispontos felár (átlagosan 3,5 százalékos hozamtöbblet) azonban jócskán kárpótolja ezért a befektetőket.

Az is a magánbefektetők biztonságát szolgálja, hogy az alapkezelők a szigorú szabályozásnak megfelelően csak rendkívül likvid, minimum 500 millió dollár értékben kibocsátott államkötvényeket vagy állami vállalatok által kibocsátott értékpapírokat vásárolnak meg a befektetési alapok számára.

Az elemzők döntő többsége is úgy ítéli meg, hogy a volt szocialista országok zöme levetkőzte már posztszocialista örökséget. Korábban már kihullottak a csontvázak a szekrényből és ha nem változik meg radikálisan a nemzetközi gazdasági helyzet, akkor sem államcsőd, sem a fizetési fegyelem súlyos megsértése nem fenyegeti a befektetőket.

 

Feltörekvő alapok egzotikus beütéssel

A főként Kelet-Európai fókusszal rendelkező feltörekvő alapok portfóliójában némi egzotikumot is felfedezhetnek a szemfüles befektetők. Kis-Ázsiai vagy Észak-Afrikai országokban kibocsátott állami- vagy állami garanciával rendelkező kötvényeket, amelyek kis súllyal szerepelnek a befektetési alap portfóliójában, ám annál nagyobb hozammal kecsegtetnek.

 

Kinek érdemes a feltörekvő piacon befektetni?

A növekvő transzparencia és a korrekt kockázat/várható hozam arányát tekintve gyakorlatilag bárki profitálhat a keleti régiók gazdasági felíveléséből.

Befektetés előtt azonban rendkívül fontos, hogy jól mérjük fel a kockázati preferenciánkat és ennek alapján válasszuk ki, milyen súllyal szerepeljen a portfóliónkban egy feltörekvő piaci alap befektetési jegye.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.