egyéb érdekesség gazdaságpolitika

Az amerikai cégek kezet csókolhatnak az EKB-nak

by totalreturn 2015. november 20.

Továbbra is erős bírálatok kereszttüzében áll az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja. A kritikusok szerint az ugyanis csak kozmetikázza a válság tüneteit azzal, hogy enyhíti a kötvénypiaci feszültségeket, de a bajba került gazdaságokon nem segít. A Bloomberg cikke szerint ráadásul már nem is az európai adósságkibocsájtók, hanem az amerikai nagyvállalatok lettek a segélyprogram haszonélvezői.

A Mario Draghi EKB elnök nevéhez fűződő kötvényvásárlási program egyrészt leszorította az euróban denominált adósságpapírok hozamait, másrészt megkönnyítette azok vásárlását és kibocsájtását. A portál adatai szerint idén az olyan nagy amerikai kibocsájtók, mint a McDonald”s és az Apple már 87,7 milliárd euró értékben dobtak piacra eurókötvényeket, jellemzően magasabb hozammal, mint az euróövezet országai. Ez hatalmas növekedés a tavaly év végi állapothoz képest, és meghaladja bármelyik euróövezeti ország eddigi legnagyobb kibocsájtását.

Forrás: Bloomberg

A Bloombergnek nyilatkozó szakértők szerint Draghi monetáris politikája olcsóbbá tette a hitelfelvételt euróban, így a vállalatok gyakorlatilag olcsóbban jutnak pénzhez az európai kötvénypiacokon, mint az Atlanti-óceán túlsó partján. Marco Baldini, a Barclays vállalati kötvények, és állampapírok kibocsájtásáért felelős londoni részlegének vezetője felhívta a figyelmet, hogy az amerikai cégek euróban történő kötvénykibocsájtása olyan méreteket öltött, hogy az Egyesült Államokban amiatt lazítani kellett a szabályozáson.

Forrás: Bloomberg

A Fed küszöbön álló kamatemelése miatt történelmi csúcsra, 2,17 százalékpontra emelkedett a különbség a dollárban és az euróban történő hitelfelvétel költségei között. Egy másik szakértő ugyanitt felhívja a figyelmet arra, hogy az ügylet nem éri meg minden amerikai vállalatnak, hiszen az euró átváltása dollárra kevésbé ismert szabályozók miatt akadályokba ütközhet és költséges. Nem beszélve az árfolyamingadozás kockázatairól.

Közben a közelgő amerikai kamatemelés miatt várhatóan világszerte emelkednek majd a hozamok, így az EKB egyre nagyobb nyomás alatt áll. A pénzügyi rendszer döntéshozói újabb bejelentéseket, újabb lépéseket várnak, amikkel nemcsak a kötvénypiacokon, hanem a reálgazdaságban is ösztönzik a kilábalást a stagnálásból.

Amennyiben tetszett a bejegyzés és az elsők között szeretnél értesülni új blogbejegyzéseinkről, oszd meg és lájkolj minket a Facebook-on!

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.