arany árupiacok befektetési alapok infláció

Árupiaci befektetésekkel az infláció ellen

by totalreturn 2020. november 6.

Arany, ezüst és gyémánt – a három legismertebb árupiaci termék, amelyekre menekülőeszközként világszerte emberek tízmilliói esküsznek. Legtöbbjük arról is szentül meg van győződve, hogy segítségükkel sikeresen felvehető a harc a közeljövőben várható magasabb inflációs környezet ellen. Ez azonban csak részigazság!

Inflációról szóló cikksorozatunk negyedik részében ezért az árupiaccal kapcsolatos tényeket, tévhiteket és érdekességeket vizsgáljuk meg.

 

Infláció elleni védekezés az árupiacon

Alapvetően kijelenthető, hogy magasabb inflációs környezetben hatékony védelmet nyújthatnak vagyonunk reálértékének megőrzéséhez a különböző árupiaci termékek. A sikeres védekezéshez, netán profitszerzéshez viszont érdemes tisztában lenni az árupiacokat érintő alapvető szakmai fogásokkal.

 

Árupiac: sokkal több, mint arany

A magánbefektetők legtöbbje rögtön az aranyat célozza meg az infláció elleni védekezés során, pedig az árupiac jóval túlmutat a periódusos rendszer 79. elemén. Ráadásul az ismert nemesfémeken (arany, ezüst) vagy egyéb ékszer-alapanyagokon (gyémánt, drágakő) túl is óriási élet zajlik a globális piacokon.

A kávé, cukor, szójabab, kukorica, rizs, fa, réz, alumínium és nikkel piaca is rendkívül nagy aktivitást mutat napról napra, és ezek a létfontosságú termékek is hozzájárulhatnak az infláció elleni küzdelemhez.

Az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzserei például, több mint 16-féle különböző árupiaci terméket tartanak a a forint, euró, dollár alapon is elérhető Panoráma Származtatott Befektetési Alapban, melynek egyik legfontosabb célja, az infláció elleni küzdelem.

 

Hatékony árupiaci stratégia inflációs környezetben

Nincs egzakt válasz arra, hogy melyik fizikailag is létező áru nyújtja a legjobb védelmet az infláció ellen. A sikeres védekezés alapja a széleskörű diverzifikáció és az aktív portfóliókezelés, amely a globális gazdasági tényezők, valamint a piac aktuális állapotának függvényében állapítja meg időről időre a portfólióban szereplő termékek súlyát.

 

Még 3 tipp, az árupiaci befektetéshez

A többi eszközosztályhoz hasonlóan az árupiacra is igaz, hogy önmagában nem elég megtalálni a megfelelő árupiaci termékeket, ha azokba nem tudunk kedvező feltételek mellett befektetni.

  • Ügyeljen a költségekre! Az árupiaci tranzakciók nagyon költségesek lehetnek, ezért magánbefektetőként itt is érdemes a befektetési alapok felé fordulni és lefaragni a tőzsdei költségekből.
  • Diverzifikáljon széleskörűen! Az árupiaci árfolyamok igencsak hektikusak tudnak lenni a globális aktuálpolitikai kérdések függően. Ha be kíván fektetni az árupiacon, akkor érdemes széleskörűen diverzifikálnia. Szakértői tudás nélkül erre szintén a befektetési alapok jelenthetik a megoldást, melyek egyszerre akár tíznél is több terméket tarthatnak a portfólióban.
  • Óvatosan a fizikailag létező befektetésekkel! Első ránézésre talán előnyösnek tűnhet fizikailag is létező, a saját kezünkbe fogható érméket, aranyrudakat, vagy ékszereket vásárolni az infláció elleni védekezésül. Ha azonban jobban belegondol a részletekbe, akkor számos hátrány tűnhet fel ezek kapcsán. Akár 8-10 százalékos marzs (vételi és eladási ár közti különbség), az őrzés megszervezése (széfbérlés, széfvásárlás) és a likviditás kérdése (nem tehető azonnal pénzzé).

 

+1 érdekesség az árupiacról

Tudta, hogy az amerikai egycentes réztartalmát figyelembe véve sokkal többet ér, mint egy cent? Éppen ezért bűncselekménynek számít kiolvasztani belőle a rezet és eladni azt haszonszerzés céljából.

Ha érdekesnek találta a fenti cikket, akkor ajánljuk figyelmébe az inflációról szóló cikksorozatunk többi részét is.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.