piacok

Ami rossz, az rossz

by totalreturn 2014. december 16.

 

Néztem a múltkor, hogy miért van az, hogy a de facto rubel összeomló mellett jól megy az orosz tőzsde. Na, már nem megy.

Ez a grafikon a nap végére máshogy fog kinézni, de a lényegi kép nem változik: „ami rossz, az rossz”. (Ezt a mondást egy általam rendkívül nagyra becsült, erkölcsi relativizmussal nem vádolható valaki mondta, de nem csak az emberi értékeinkre, de bizony a tőkepiacokra is érvényes igazság.) A rubelben denominált MICEX — mondjuk ki — összecsinálta magát.

MICEX havi

Két hét alatt letörölt minden emelkedést.

MICEX napi

Csak találgatni tudok, miért, és miért pont most. Amennyiben valami hasonló játszódik le, mint 2008-ban, akkor olyasvalami lehet a háttérben, hogy az olcsó likviditással jellemzett elmúlt években az orosz vállalatok és/vagy az oligarchák felvettek egy csomó hitelt, amit most részben a szankciók miatt, részben a rubel mélyrepülése miatt nem tudnak görgetni. A hitelek visszafizetése (vagy annak hiánya miatt) miatt fedezetértékesítés van, ami folyamatosan növeli a részvénypiaci kínálatot. A leértékelődés miatt az adósoktól pótfedezetet kérnek be, és amennyiben azt nem teljesítik, akkor jön a további kényszerlikvidálás. Ha tényleg ez a helyzet, akkor nem tart már sokáig, de az kiszámíthatatlan, meddig is mennek az árfolyamok. Ez persze csak spekuláció.

Azért mondjuk augusztusban nem pont erre számítottunk.

Forrás: Bloomberg

Apró betűs rész: a nap grafikonja nem feltétlenül jelez fontos folyamatot, egyszerűen csak a szerző számára érdekes esemény, folyamat grafikus megjelenítése. Nem előrejelzés, nem normatív értékelés, csak egy tény a sok közül.

Tetszett? Iratkozzon fel, hogy többet tudjon meg.