befektetési alapok infláció

Így nyújt védelmet az aktív portfóliókezelés az inflációval szemben

by totalreturn 2021. február 19.

Egyre több befektetési szakértő és elemző véli úgy, hogy a 2030-ig tartó évtized egyik legnagyobb pénzügyi kockázata az emelkedő infláció lehet. Többek között az USA jegybankjakét működő  FED is emelkedő inflációra számít a jövőben.

Az inflációról szóló tematikus cikksorozatunk korábbi részeiből már azt is megtudhatta:

 • milyen inflációs hatások várhatóak a jövőben,
 • melyek a legfontosabb árupiaci termékek az infláció elleni védekezés során,
 • milyen részvények teljesítenek jól inflációs időszakban,
 • mi történik a kötvényekkel, ha emelkedik az infláció,
 • mire érdemes odafigyelni a devizákkal kapcsolatban a jövőben.

 

Aktív vagy passzív portfóliókezelés a nyerő?

Évtizedek óta vita folyik a piaci szereplők között arról, hogy az aktív vagy a passzív portfóliókezelés-e a nyerő stratégia. Pedig a válasz egyszerű: attól függ milyen a piaci környezet.

 • A passzív stratégia egy meghatározott benchmarkot igyekszik minél pontosabban követni. Ilyen lehet például a világ két legismertebb indexe az S&P500 vagy a NASDAQ100. Ilyenkor a cél mindenképpen követni a benchmarkot, akkor is, ha emelkedik és akkor is, ha éppen jelentősen esik az árfolyam. Itt a portfóliómenedzsernek nincs mérlegelési lehetősége.
 • Aktív stratégia esetében a portfóliókezelő szakember – előre definiált és írásban rögzített szabályok között – viszonylag szabadon dönthet a portfólióba kerülő elemekről. A cél itt nem a benchmark követése, hanem annak megverése, vagyis a hozammaximalizálás. A szakember tehát több teret kap a kibontakozásra, miközben a szigorú szabályokat természetesen be kell tartania.

 

Koronavírus, infláció – most az aktív stratégia a nyerő

Könnyen belátható, hogy a jelenlegi nehéz és kiszámíthatatlan helyzetben az aktív szemlélet a biztonságosabb és kifizetődőbb lehet a befektetők számára. Hogy pontosan miért? Jöjjenek az érvek:

 • Gyors és rugalmas: Aktív portfóliókezelési stratégia esetén a portfóliómenedzser gyorsan, és viszonylag szabadon tud mozogni egy előre definiált kockázati szinten belül. Ez számos előnyt jelent a befektetőknek és a vagyonkezelő szakembereknek is. 
 • Abszolút hozamú alapok: Az aktívan menedzselt közé tartoznak az abszolút hozamú alapok, amelyek nemcsak az emelkedő árfolyamokból, hanem az értékpapírok eséséből vagy az oldalazó piacból is képesek hozamot produkálni.
 • Kiemelkedő lehetőségek, sikersztorik: Aktívan menedzselt alap esetében a portfóliómenedzser – a piaci történések tükrében –  egyénileg dönthet bizonyos elemek eladásáról vagy vásárlásáról. Befektethet például egy aktuálisan kínálkozó, magas hozampotenciállal rendelkező lehetőségbe. 
 • Egyénre szabható: Nagyobb vagyonnal rendelkező magánszemélyek vagy intézményi ügyfelek esetében az aktív portfóliókezelési stratégia szinte teljesen egyénre szabható, ami jelentősen növeli a hozamszerzési lehetőségeket, miközben minimalizálja a kockázatot. Ezért az akár többszáz millió vagyonnal rendelkező Private Banking ügyfelek többsége is egyre inkább az aktív szemlélet felé kacsingat.

 

+1 tipp az infláció elleni védekezéshez

Úgy véljük, hogy az aktívan kezelt és széleskörűen diverzifikált portfóliók jelenthetik a megfelelő védelmet a következő évek emelkedő inflációja ellen. Aktívan kezelt befektetési alapok, amelyek gyorsan, viszonylag szabadon és hatékonyan tudnak reagálni a piaci változásokra.

Ismerje meg az Aegon Alapkezelő Panoráma Származtatott befektetési alapja, ami megfelelően széles diverzifikációval rendelkezik többféle eszközosztályban (árupiac, részvény, kötvény, deviza) is.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.