árupiacok egyéb érdekesség energia globális felmelegedés klímavédelem piaci érdekesség társadalmi felelősségvállalás

A zöld hidrogénről szólhat a következő évtized az energiaiparban – már épül a 3 milliárd eurós vezeték

by Total Return 2023. február 10.

-Gyurkó Dániel-

A hidrogén (H1) a Föld felszínének és az űrnek is a leggyakrabban előforduló eleme. Korlátlanul rendelkezésünkre áll, a periódusos rendszer legkisebb tagja. A hidrogéngáz pedig ennek az anyagnak a kétatomos verziója (H2) ami egy igen gyúlékony gáz, és égése során energia szabadul fel, amelyhez elég oxigén és egy szikra, ráadásul az égésterméke vagy víz, vagy vízgőz. A hidrogéngáz szerepe sokszor felmerült már a fosszilis alapú energiahordozók (kőolaj, földgáz) leváltása kapcsán, főleg ha a környezetkímélő energiaforrásokra való átállás lehetőségeit vizsgálták. Ám mivel előállítása leggyakrabban gázzal történik – ami korántsem nevezhető környezetkímélőnek – még mindig nem tartozik a megújuló energiaforrások közé.

A 2023-as év azonban a hidrogénipar fordulópontját hozhatja el. A legnagyobb gazdaságok vezetői kötelezték el magukat a technológia megújítása és támogatása mellett, ami döntően a megújuló energiaforrásokból előállított, “tiszta” vagy “zöld” hidrogéngázt jelenti. Joe Biden amerikai elnök infláció csökkentő törvény csomagjának kiemelkedően fontos pontja a zöld hidrogén termelőknek adandó kilogrammonként 3 dollár állami támogatás, ami a mostani – egyébként csökkenő – előállítási költségszint fele. Európában pedig az év elején jelentették be a portugál-spanyol-francia H2MED hidrogén vezeték megépítését, amely egy európai gerinchálózat alapja lesz és amely zöld hidrogént hoz majd az Ibériai-félszigetről a kontinens többi részébe.

Az “Európa zöld folyosójának” is nevezett, 3 milliárd eurós költségű projektben – amihez már Németország is csatlakozott – a zöld hidrogén előállítását a Spanyolországban a CEPSA gáz- és olajipari multi végzi majd a tervek szerint szél- és napenergia felhasználásával. A brit BP ugyanezt tervezi a német partoknál, itt a hidrogéngáz szállítására egyébként a meglévő olaj- és gázvezetékeket használnák. Az európai összefogás jó példájának számító vezetékrendszer évente 2 millió tonna (mtpa) megújuló energiából előállított hidrogén szállítására lesz képes, ami a 2030-ra előre jelzett európai fogyasztás 10%-át teszi  ki. Az Egyesült Királyságban és Kanadában államilag támogatott együttműködések indulnak, Ázsiában pedig India adókönnyítési programot, Kína a környezetkímélő elektrolízissel előállított hidrogéngyártási kapacitásainak megsokszorozását jelentett be. Az óriás beruházások következtében csökkenő költségek egy versengő, hatékony zöld hidrogén-piacot vetítenek előre – nem csupán a beláthatatlan, távoli jövőben, de már a következő évtizedben is.

 

Hidrogén kereslet növekedés szükséges is a klíma célok eléréséhez, A PwC által elemzett tervek alapján a párizsi klímacélok eléréséhez (1,8C fok alatti globális felmelegedési ütem) a hidrogén keresletének drasztikus emelkedésére van szükség! Ha a kereslet a mai ütem szerint növekedne, a felmelegedés +2,3C fok felett alakulna!

forrás: PWC

 

“A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.”

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.