Monetáris politika piacok

A rubelgyengülés anatómiája

by totalreturn 2014. november 10.

Június vége óta (ami egyébként lokális csúcspont volt a rubel erőssége szempontjából) 36%-ot gyengült az orosz fizetőeszköz a dollárhoz képest. Egy rosszízű akceleráció után most megnyugodni látszik az egyébként az orosz jegybank által menedzselt árfolyam. De hogyan is menedzseli az árfolyamot a CBR?

Az orosz monetáris politikai keretrendszerének a központjában egyelőre az árfolyam van, bár évek óta készülnek az inflációs célkitűzéses rendszerre való átállásra. Érdekes tehát, hogy miért gyengült az árfolyam ennyire „békésen”, azaz igazán komoly jegybanki akciók nélkül. Volt ugyan egy 50 és egy 150 pontos kamatemelés, de a CBR elég későn, komoly intervenciós tűzijáték nélkül követte csak le a piacot.

A rubel árfolyama a dollárhoz képest

Nem meglepő, hogy a rubel gyengülése az olaj árának esésével párhuzamosan következett be. Oroszország gazdasága az elemzők konszenzusa szerint nagyjából 25%-ban a szénhidrogénpiacoktól függ, költségvetési bevételeinek pedig mintegy fele köthető a szektor bevételeihez, konjunktúrájához.

A Brent árfolyama dollárban

Az orosz költségvetés, illetve a teljes orosz gazdaság viszont rubelben denominált, így a rubel leértékelése tompította az olaj árának esését. Sőt, nem csak tompította, hanem a szektor bevételi sokkját ténylegesen szétterítette a teljes gazdaságon, így igyekezve megőrizni a pénzügyi stabilitást, és kezelni a cserearányok kedvezőtlen változását. A jegybank devizastratégiája így ránézésre egyértelműnek tűnik: viszonylag magasan kell tartani az olaj rubelárát. Van benne logika, és egyelőre sikeres is a mutatvány.

A Brent árfolyama rubelben

 

Forrás: Bloomberg

Apró betűs rész: a nap grafikonja nem feltétlenül jelez fontos folyamatot, egyszerűen csak a szerző számára érdekes esemény, folyamat grafikus megjelenítése. Nem előrejelzés, nem normatív értékelés, csak egy tény a sok közül.

Tetszett? Iratkozzon fel, hogy többet tudjon meg.