egyéb érdekesség energia Megatrend befektetési alap Megatrendek robotika

A robotika lehet a deglobalizáció egyik nyertes iparága

by Total Return 2023. február 17.

-Richter Péter-

A robotok az egyik leghatékonyabb eszközt jelentik a mai gazdasági kihívások leküzdésében. Az Egyesült Államokban ma igencsak feszes a munkaerőpiac: az aktív állásajánlatok száma 5 millióval meghaladja a munkanélküliekét, a hosszú távú bérnövekedés éves 6 százalékos – a munkaerő diktál, a költségei magasak. Az ellátási láncra nehezedő nyomás – amely már két éve velünk van – ráadásul arra készteti a vállalati szektort, hogy a beszállítói kockázatok csökkentésére hazahozza a termelés egy részét.

A kínai-amerikai kereskedelmi háború, az importra kivetett vámok, a COVID járvány és az orosz-ukrán háború mind rávilágítottak a globalizált ellátási láncok sebezhetőségére. Ezt észlelve az országok és vállalatok vezetőiben egyre jobban megfogalmazódik az igény, hogy biztosítsák saját maguk ellátását és magukhoz közelebb szervezzék termelésüket. Ennek következtében már a negyedéves vállalati eredmény riportokban és prezentációkban is új csúcsra emelkedett a „nearshoring, onshoring és reshoring” kifejezések használata.

Nem meglepő tehát, hogy az ipari robotok telepítése rekordmagasságban van. Ráadásul arra számítunk, hogy a kereslet továbbra is erős marad, amit egyébként befektetési stratégiánkban is lekövetünk. A globális robotikai piac értékét 2021-ben is már több mint, 79 milliárd dollárra becsülték, de az előrejelzések szerint 2027-re ez az érték megduplázódhat és elérheti a 160 milliárd dollárt. Idén 20 százalék feletti eredmény (EPS) növekedést várnak a szektorban, ami messze meghaladja a globális részvénypiacokon várt átlagos 1 százaléktól.

A robotok egyre gyakoribb alkalmazása a logisztikában, a raktárakban, a gyártásban, az egészségügyben és a szolgáltatási ágazatban segíthet enyhíteni a gazdaságban tapasztalható nyomáson. Minden egyes dollárnyi béremelkedés esetén a robotika egyre vonzóbb alternatíva. Az automatizálás folyamatos elterjedése ráadásul nem csak a növekvő munkaerő költségeknek szab gátat, de a maguknak a robotoknak az árát is csökkenti: 2004 óta az ipari robotok átlagos egységára közel 30%-kal csökkent, míg a feldolgozóiparban a munkabérek több mint 50%-kal emelkedtek. Mivel a globalizáció és ezáltal a termelés kiszervezése deflatórikus (azaz árcsökkentő) hatású volt, ennek megfordítása az árak tartós emelkedésével fenyeget. Így azok a megoldások, amelyek költséghatékonyabb termelést tesznek lehetővé, a jövőben még inkább a figyelem középpontjában lehetnek.

A robotikai piac mérete*

*milliárd USD. Forrás:Precedence Research

 

“A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.”

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.