egyéb érdekesség könyvajánló piaci érdekesség

A csodák logikája

by totalreturn 2015. november 22.

A hétvégén kezembe került Mérő László – A csodák logikája című könyve, amit nem tudtam letenni. Nagyon lebilincselő olvasmánynak találtam, ezért ajánlani szeretném mások számára is.

Elsősorban kiknek? Azt hiszem, akik tanultak felsőbb matematikát és valaha is éreztek valamennyi affinitást illetve érdeklődést a tárgy iránt, előnyben vannak. Akik ezt közgazdasági tanulmányokkal is kiegészítették azok számára még inkább élvezetes lesz az olvasmány. Akik még a befektetések világában is mozognak, emellett pedig örömöt okoz nekik az, ha valami újat megtanulhatnak a világról, azoknak azt hiszem egyértelműen kötelező olvasmány lesz.

Először is a matematikáról. Empirikus tapasztalataink alapján tudjuk, hogy az emberek nagy része nem szereti a matekot és az iskolai tanulmányok során kismilliószor teszi fel azt a kérdést, hogy ezt meg mégis miért kell nekem megtanulnom? Hol fogom ezt valaha is alkalmazni, mire jó ez egyáltalán? A felsőbb matematika kapcsán, ahol a gyakorlatba való átültethetőség egyre nagyobb képzelőerőt, fantáziát és tudást kíván, csak még gyakoribbak ezek a firtató kérdések. Nem segít ezen a magyar oktatási szisztéma sem: a neves egyetemeken is gyakori, hogy rettentően átfogó háttértudást szerez a hallgató, de elbizonytalanítja, hogy nem látja ennek a gyakorlati hasznát, végképp nem tudja hova tenni, hogy mégis mire jó a megszerzett tudás. Na, a könyv szerzője erre ad hihetetlenül frappáns választ a könyvével. Komplex egészbe foglalva vezet végig minket több száz év zsenijeinek eredményein – mindezt képletek és bizonyítások nélkül – lefordítva a közember számára is emészthető, olvasmányos formára, megvilágítván azok gyakorlati hasznát. Mindezt olyan briliáns, logikus építkezéssel, hogy lehetetlen félbehagyni a könyvet, egyszersmind rokonszenv alakul ki az olvasóban a tudomány és egyben a matematika felé is.

De ennél sokkal több ez a könyv. Intellektuális kihívás, logikai kaland. 300 oldalon keresztül beleélhetjük magunkat abba, hogy hogyan látja a világot egy matematikus, mindeközben pedig hihetetlen sok mindent megtudunk a körülöttünk levő világ működéséről. A matematikán kívül számos más tudományágba, határterületre is betekintést nyerhetünk, elképesztően sok elgondolkodtató, gyakorlati példával. De az élettörténetek, néha vicces, máskor elgondolkodtató gyakorlati alkalmazások mellett, tanácsokat is kapunk az élet sok területén, így a befektetések világában is. Gondolatformáló, világszemléletünket alakító, de még a befektetési filozófiánkra is kiható olvasmány. Mindezt a szerző által csodákként definiált események köré építve, ami így már-már egy misztikus világba vezet be minket, holott „csupán” arról a világról szól, ami nap, mint nap körülvesz minket. Jó olvasást kívánok!

Apró betűs rész: a fenti írás nem minősül befektetési ajánlásnak, értelemszerűen nem fedheti le az összes forgatókönyvet, egyszerűen csak a szerző saját, jelen információk alapján kialakított pillanatnyi véleményét tükrözi. Mindez a bejövő információk függvényében drasztikusan változhat.

Amennyiben tetszett a bejegyzés és az elsők között szeretnél értesülni új blogbejegyzéseinkről, oszd meg és lájkolj minket a Facebook-on!

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.