piacok

Már a bóvli sem a régi…

by totalreturn 2015. december 9.


Az elemzés egyik aktualitása a heti olajár-esés, ami miatt a szerteágazó amerikai energiapiac különösen érzékenyen érintett.  Az amerikai vállalati kötvénypiac egyharmadát az olaj, és energetikai cégek teszik ki. Az Aegon Alapkezelő portfólió managere Szabó Gábor úgy magyarázza a szektort érintő szakértői borúlátást, hogy „az amerikai nem-konvencionális szénhidrogén kitermelés felfutásában nem állami vállalatok, hanem tisztán piacról finanszírozott cégek kaptak központi szerepet. Közöttük a közepes és alacsony tőkeértékű cég, amelyek éltek a QE és rekord alacsony hozamszintek miatt olcsóvá váló banki és kötvénypiaci finanszírozás lehetőségével. Ezek a cégek most kettős nyomás alatt állnak: egyfelől a QE kivezetésével és a kamatemelés kezdetével általában véve is drágul az USA-ban a high-yield (magas hozamot ígérő) finanszírozás. Másrészt (és ezeknél a cégeknél ez a jelentősebb hatás) az új szaúdi stratégiához tartozó alacsonyabb olajár-pálya mellett nagyon sok kitermelő cég nem tud pozitív cash-flowt elérni, ami átárazza a kockázati profilokat, finanszírozási hozamszinteket.  Ezt a kézenfekvő sokkhatást szűrik ki gyakran, amikor az olajszektorral tisztított high yield indexeket külön nézik.”


A J.P. Morgan felhívja a figyelmet az elmúlt héten látott kötvénypiaci mozgásra, amely romló hangulatot, és egyre emelkedő hozamokat, azaz magasabb kockázatot jelzett a tőzsdei korrekcióval és az olajár-esésével szinkronban.

Szabó Gábor az Aegon portfolió managere a háttérről azt írja, hogy „a palaolaj kitermelők mezőnye rendkívül inhomogén, egyes kitermelők gyenge minőségű mezőkkel, magas költségszinttel, magas eladósodottsággal rendelkeznek, vagy csak elenyésző mértékben hedge-eltek, ami a palaolaj rövid életciklusa miatt komoly probléma. Az olajárak tartósabb emelkedése segítséget jelentene a teljes palaolaj szektor számára és számottevően csökkentheti a kötvényhozamokat, számos rosszul pozícionált, kisebb cég lehetőségei viszont kimerültek és az eszközeladás mellett nem nagyon van más opciójuk. Ezekben a rosszul pozícionált cégekben kisebb a potenciál a túlélésre, jellemzően a kötvényhozamaik is egyre inkább masszív csődárazásról szólnak, amiben magasabb olajárak esetén szintén lehet ugyan javulási potenciál, de ebből a körből látni fogunk vállalati csődöket.” – írja az elemző. (A bóvli vállalati kötvényeket érintő piaci eseményekről itt olvashatja a Totalreturn korábbi elemzését Duronelly Pétertől. )

Az elemzés megjelenésével csaknem egy időben (pénteken) a Moody’s durván leminősítette az Chesapeake Energy vállalatot, ami idén amúgy is a szupervesztesek között van a több, mint 73 százalékos részvénypiaci buktával. A Moody’s jórészt náluk is a csökkenő olajár okozta kockázatokkal érvel. A céget övező bizalmatlanság úgy tűnik általános és nem csak az olajszektort sújtja. Soha nem volt ilyen erős a november az M&A szempontjából, mióta mérik ezt az aktivitást. Ez azt mutatja, hogy milyen magas a vállalati felvásárlások, egyesülések száma. Novemberben ezek összértéke meghaladta a bűvös 2 ezer milliárd (!!!) dollárt. Ekkora mozgás pedig egyre több tőkebevonást igényel, amihez a pénz az amerikai kamatemelés árnyékában egyre drágább, a befektetők pedig egyre nagyobb hozamért cserébe hajlandóak hitelezni a cégeknek.

Közben Európa és Japán köszöni jól van. A zéró körüli kamatszintek és az újabb jegybanki lazítások ígéretének lila ködében nincs ekkora szorítás a cégvilágban. Az alábbi ábrán látható vonalak azt mutatják, hogy változott az elmúlt 25 évben a cégek értékéhez viszonyított adósságának (debt-to-equity) aránya. Jól látható, hogy míg az eurózónában és Japánban csökken, addig az amerikai cégeknél nő a vállalatok adóterhe.

Azt már csak csendben teszem hozzá, hogy azért az amerikai cégeket nem szorongatja halálra a pénzügyi szigor. Korábban már írtunk arról, hogy az amerikai óriáscégek az Európai Központi Bank likviditási programjának  szupernyertesei. A cikket itt találja.

*A cikk nyomokban mogyorót és magánvéleményt tartalmaz. 

Amennyiben tetszett a bejegyzés és az elsők között szeretnél értesülni új blogbejegyzéseinkről, oszd meg és lájkolj minket a Facebook-on!

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.