piacok

Hogy állnak a főbb devizák?

by totalreturn 2015. május 26.

Most, hogy ismét erősödik a dollár, érdemes egy pillantást vetni, hogy állnak egymáshoz képest hosszú távú értékeltség szerint a devizák.

Mint arról már volt szó, egy deviza árát nem csak egy adott másikhoz érdemes mérni, hanem egy kosárhoz képest, ezt nevezzük nomináleffektív árfolyamnak. Ha figyelembe vesszük az infláció hatását is, és reálértékekről beszélünk, akkor ezt reáleffektív árfolyamnak nevezzük. Értelmezése: hogyan áll az árfolyam a külkereskedelem szempontjából fontos devizakosárhoz képest, ha az infláció hatását ki akarjuk szűrni a nominális folyamatokból.

Erre vannak indexek, amelyeket 1970-től mutatok. (A világ devizái 1971. óta mozognak a ma ismert szabadon lebegő rendszerben.) A kiinduló értékek egymáshoz képest nem annyira fontosak, inkább az, hogy egy-egy árfolyam hogyan áll saját magához képest.

Az euró inflációval igazított átlagos árfolyama főbb kereskedelmi partnereihez képest

Az euró relatíve gyenge, egy viszonylag magas szintről csúszott most le. Történelmi összehasonlításban most a 18. percentilisnél van, azaz az 1970. eleje óta eltelt időszak 18%-ban volt mindössze gyengébb, mint most. Nem extrémen, de azért most gyenge az árfolyam.

A dollár esetében kvázi fordított a helyzet, az idő 12%-ban volt csak erősebb a deviza, mint most. Itt tehát egy kifejezetten magas értékeltségről beszélünk.

A dollár inflációval igazított átlagos árfolyama főbb kereskedelmi partnereihez képest

Nem meglepő, de mélyponton van a jen. A defláció miatt reálértékben 20 éve egyre gyengébb árfolyamszintek vannak, igaz, a válságban a sok jen short zárása miatt volt egy hirtelen erősödés. A 2012. óta tartó program először a válság előtti szintre gyengítette az árfolyamot, most meg sikerült lejjebb nyomnia, legalábbis egyelőre.

A jen inflációval igazított átlagos árfolyama főbb kereskedelmi partnereihez képest

A daytraderek kivételével keveseket érdekel az angol font, de mivel mégiscsak egy likvid devizáról van szó, mutatom ezt is. Itt gyakorlatilag közepes értékeltségről beszélhetünk, legalábbis az elmúlt 45 év fényében.

A font inflációval igazított átlagos árfolyama főbb kereskedelmi partnereihez képest

Az értékeltség, különösen rövidebb távon, az égvilágon semmit nem jelent a devizapiaci mozgások szempontjából, de azért további eurógyengülésnél nem árt észben tartani, hogy nem egy drága devizáról van egyébként szó.

Forrás: Bloomberg

Apró betűs rész: a nap grafikonja nem feltétlenül jelez fontos folyamatot, egyszerűen csak a szerző számára érdekes esemény, folyamat grafikus megjelenítése. Nem előrejelzés, nem normatív értékelés, csak egy tény a sok közül.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.