pénzügyi tudatosság

9 pénzügyi döntés, amiért gyermeke örökre hálás lesz

by totalreturn 2018. augusztus 6.

„A gyermek feje nem edény, amit meg kell tölteni, hanem fáklya, amit lángra kell lobbantani.” – tartja Plutarkhosz két évezredes bölcsessége. Az ókori görög író gondolatmenete napjainkban is kiváló sorvezetőként szolgálhat az olyan felelősségteljes szülők számára, akik gyermekük tudatos pénzügyi nevelése mellett teszik le  voksukat.

 

Az alábbi kulcsfontosságú területek alapozhatják meg gyermeke jövőbeli pénzügyi sikerét:

 

 • Előre megtervezett pénzügyi edukáció
 • Példamutatás a saját pénzügyei kapcsán
 • Öngondoskodás a gyermekek számára

 

Pénzügyi edukáció

Annak ellenére, hogy slágertémának számít, még mindig igen kevés gyermek részesül otthon, vagy az iskolai oktatás keretein belül  gyakorlatorientált, pénzügyi nevelésben. Természetesen nem arról van szó, hogy a gyermekekből pénzügyi gurut vagy kőkemény üzletembert kellene faragni, de a 21. században egy középiskolai diáknak már tisztában kellene lennie az alapvető pénzügyi játékszabályokkal.

 

 • Adjon a gyereknek zsebpénzt! Az elmélet mellett kiemelkedően fontos, hogy a gyermek a gyakorlatban is átélhesse, milyen a pénz „természete”. A zsebpénz kiváló lehetőséget biztosít erre. Érdemes havi rendszerességgel pénzt adni, valamint a kor előrehaladtával emelni a zsebpénz összegét és ezzel egyidejűleg a gyermek felelősségi körét is (mit kell magának beszereznie az összegből)
 • Engedje hibázni! Ha gyermeke felelőtlen pénzügyi döntést hoz (rosszul osztja be, esetleg elhagyja a pénzt) akkor is maradjon higgadt és türelmes. Magyarázza el neki, hol hibázott és miként tanulhat a hibáiból. Morgással, gúnnyal vagy csípős iróniával éppen az ellenkező hatást válthatja ki a gyermekből, mint amit szeretne.

 

Olykor mindenki hibázik! Olvassa el melyek a legnagyobb pénzügyi baklövések és tanuljon mások hibáiból!

 

 • Játékosan, érdekesen, de következetesen! Ne vigye túlzásba a pénzügyi edukációt, mert ezzel is a céljának ellenkező hatást érhet el. Felejtse el a száraz beszélgetéseket vagy könyveket és fókuszáljon a játékos megoldásokra. (társasjátékok, interaktív játékok, helyzetgyakorlatok, stb.)

 

Példamutatás

A pénzügyi edukáció csak abban az esetben vezethet eredményre, ha azt a gyermek hiteles személytől kapja. Fontos tehát, hogy képes legyen jó példát mutatni gyermekének.

 

 • Mondjon le a luxusról látványosan! Mutassa be a gyakorlatban is, hogy jövője miatt gyakran akkor is le kell mondania a luxusról, ha rövidtávon megengedhetné azt magának. Minden esetben ossza meg döntése hátterét is a gyermekével: nem megfelelő ár-érték arány, életviteléhez nem passzoló termék, stb.
 • Tervezze meg saját pénzügyeit! Bevételeit és kiadásait tervezze meg tudatosan és beszéljen erről akár gyermekével is. Előre állapítsa meg százalékban, mennyit költ fogyasztási cikkekre, rezsire, hiteltörlesztésre és mekkora összeget tesz félre havonta.
 • A lényeget értesse meg vele! Minden eszközzel azon dolgozzon, hogy tudatosuljon gyermekében: a pénz nagyon fontos az életben, de nem a legfontosabb!

 

Öngondoskodás

A pénzügyi edukáción és példamutatáson túl óriási segítséget jelenthet gyermekének, ha nem a nulláról kell elindulnia fiatal felnőttként. Pénzügyi lehetőségeihez képest igyekezzen minél hamarabb gondoskodni gyermeke jövőjéről, aki a kezdőtőkét felhasználva tanulmányai után már saját lakásának törlesztőrészletét fizetheti vagy akár vállalkozásba is belevághat.

 

 • Rendszeres megtakarítás a gyermeknek! Próbáljon meg havonta fix összegű pénzt elhelyezni gyermeke megtakarítási számláján. Hosszú éveken át sokkal többre lehet képes egy jelképes összeg, mint azt elsőre gondolná!
 • Kerülje a kockázatot! A megtakarított összeget felelősségteljesen, alacsony vagy mérsékelt kockázat mellett fektesse be, hiszen gyermeke jövőbeli egzisztenciájának megalapozásánál nem a legmagasabb hozampotenciál, hanem a stabilitás a cél.
 • Éljen az állam nyújtotta lehetőségekkel! Számtalan megtakarítási- és befektetési termék kapcsán lehet jogosult gyermeke állami támogatásra- vagy kedvezményre. Tájékozódjon erről tanácsadójánál és maximalizálja a hozamait.
* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.