piacok

9 érv, hogy megbecsülje pénzügyi tanácsadóját

by totalreturn 2019. február 13.

Korábbi bejegyzésünkben már felhívtuk a figyelmét 10 olyan szakmai hibára, amiért rögtön meg kell válnia pénzügyi tanácsadójától. A szakmai korrektség jegyében elérkezettnek fontosnak tartjuk, hogy bemutassuk az érme másik oldalát is.

Írásunkban a pénzügyi tanácsadók erényei mellett szeretnénk érvelni. A szakképzett, tapasztalt és professzionális tanácsadók munkája mellett, akik évente családok százezreinek pénzügyi egzisztenciájához járulnak hozzá.

 

Miben segíthet egy pénzügyi tanácsadó?

Egy magasan kvalifikált pénzügyi tanácsadó sokkal többet tud segíteni, mint azt kívülállók gondolhatnák. Maximalizálja a hozamokat, optimalizálja a pénzügyi folyamatokat és minimalizálja pénzügyeinek járulékos költségeit. Apró lépésekkel segít megtervezni a pénzügyeit és a célok sikeres eléréséhez vezető utat:

 

  1. Segít mások hibájából tanulni. A pénzügyi tanácsadás során lehetősége van mások hibáiból tanulni, azaz nem a saját bőrén kell megtapasztalnia a pénz- és tőkepiacok íratlan játékszabályait. Így könnyebben elkerülheti a legnagyobb pénzügyi baklövéseket.
  2. Megosztja Önnel a legfrissebb információkat. A pénzügyi tanácsadóktól rengeteg hasznos dolgot tudhat meg a pénzügyekkel kapcsolatban. A tanácsadók folyamatosan nyomon követik az aktuális eseményeket, trendeket és híreket, valamint rendszeresen szakmai továbbképzéseken vesznek részt. Segítségükkel rövid idő alatt „képbe kerülhet” a piaccal kapcsolatban.
  3. Megmutatja a kiskapukat. Az innovatív pénzügyi termékeknek köszönhetően már a magánszemélyek is számtalan előnyt (legális kiskaput) használhatnak ki a rendszerben. A tanácsadás során gyakran derül fény olyan lehetőségekre, amikre magától aligha gondolt volna.
  4. Állami támogatást szerez. A 2018-ban megszűnt Lakástakarékpénztár támogatás mellett továbbra is léteznek a palettán államilag preferált termékek. Az állami „ajándék pénzért” cserébe pedig, igazán érdemes rászánni néhány percet pénzügyi tanácsadójára.
  5. Felhívja figyelmét az adókedvezményekre. Az állam számos formában támogatja az öngondoskodást, aminek köszönhetően a nyugdíjcélú megtakarítások után több esetben visszaigényelhető adója egy része.
  6. Időt takarít meg. Egy jól bejáratott pénzügyi tanácsadó rengeteg időt takarít meg ügyfeleinek. Segíthet a gyors ügyintézésben vagy akár házhoz jön. Kiszűri az irreleváns, hamis vagy komolytalan ajánlatokat, amik akár órákat is elrabolhatának az életéből.
  7. Szakmai rendezvényt ajánlhat. Egyre több pénzintézet szervez az érdeklődőknek érdekes és ingyenes szakmai szemináriumokat, amit kihasználva akár több tízezer forintot is megspórolhat. Ha nyitott a pénzügyi edukációra, akkor azt feltétlenül jelezze a tanácsadás során.
  8. Segít értelmezni a termékeket. A pénzügyi- és jogi szaknyelv sajátos fordulataiban könnyű elveszni. Egy ilyan félreértés pedig akár jelentős mértékű veszteséghez is vezethet. Egy tapasztalt pénzügyi tanácsadó egyfajta”szakmai tolmácsként” is megállja a helyét, vagyis a szakmai összefüggéseket, definíciókat vagy feltételeket könnyűszerrel elmagyarázza az ügyfeleknek.
  9. Bármit kérdezhet tőle. A hiedelmekkel ellentétben a legtöbb pénzügyi tanácsadó hosszú távon tervez ügyfeleivel. A tapasztalat azt mutatja, hogy akár irreleváns pénzügyi kérdések kapcsán is szívesen segítenek bárkinek. Akár közvetett módon is, a megfelelő helyre irányítva az érdeklődőket.

 

A megfelelő pénzügyi tanácsadó kiválasztása természetesen nem egyszerű feladat, ráadásul időigényes is lehet. Cserébe viszont akár életre szóló pénzügyi támaszt is kaphat, amivel egyszerűbben érheti el pénzügyi céljait és biztosíthatja szeretteinek hosszú távú egzisztenciáját.

.

Házaspár személyes pénzügyi konzultáción vesz részt

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.