befektetési alapok kötvényalapok

5 tévhit és 5 érv kötvénybefektetésekkel kapcsolatban

by totalreturn 2020. április 30.

A sikeres kötvényvásárlás előfeltétele, hogy a befektető értse mi és miért történik a pénzével a piacon.  Ezt az elvet szemelőtt tartva készítettük el kétrészes cikksorozatunkat, melynek első részében olyan elméleti kérdéseket tisztáztunk, mint a kötvény definíciója, működése, vásárlásának feltételei, kockázatai, valamint a kibocsátók és a kötvényalapok minősítése.

A mostani, második részben öt olyan fontos kérdést szeretnénk tisztázni, melyeket gyakran félreértenek a kötvénybefektetők, majd felsorolunk néhány nyomós érvet a befektetési alapok vásárlása mellett.

 

Ügyfeleink kérdezték

A tanácsadások során számosn kérdés bukkan fel újra és újra. Ezek egy része tévhiteken alapul Következzen itt az 5 legismertebb:

 

„A Magyar Állampapír is kötvény?”

Igen, a Magyar Állampapír is egy kötvény, amit az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) bocsát ki a hazai költségvetés finanszírozására. A befektetett tőke és a kamat visszafizetésére pedig a Magyar Állam vállal garanciát.

 

„Mi a különbség a kötvények kamata és hozama között?”

A kamat arra utal, hogy a kibocsátó a névértékre vetítve hány százalékot fizet a befektetőknek az kötvény után. A hozam pedig azt mutatja meg, hogy évi hány százalék profitot könyvelt el a befektető az eredeti tőkéjéhez viszonyítva.

Példák a jobb megértéshez:

  • Ha egy 1000 dollár névértékű kötvény kamata 4%, akkor 40 dollárt fizet utána a kibocsátó évente.
  • Ha ugyanezt a kötvényt a másodpiacon sikerült megvásárolni 975 dollárért, akkor 4%-os kamat ellenére az éves 40 dollár 4,012%-os hozamot jelent a befektetőnek.
  • Ha a 975 dolláron vásárolt kötvényt egy év után 1025 dollárért tudja eladni a befektető, akkor a 40 dollár kamat mellé 50 dollár árfolyamnyereséget is be tud söpörni és a hozam évi 4% kamat mellett 9,23%-ra emelkedik.

A kamat és a hozam akár meg is egyezhet, ha az egy éves lejáratú kötvényt jegyzésen, 100%-os árfolyamon vesszük és lejáratig tartjuk (ez persze elég ritka).

 

„Minden kötvénybefektetés alacsony kockázatú?”

Nem. Ez a tévhit abból fakad, hogy a stabil nemzetállamok által kibocsátott kötvények visszafizetésére állami garancia jár és az ilyen állampapírokra a vásárlók nagy része „kockázatmentes” befektetésként tekint.

Érdemes odafigyelni ezért a pontos feltételekre, mert egyes külföldi vállalati kötvények akár az erősen spekulatív kategóriába is tartozhatnak.

 

„Csődbe tud menni egy kibocsátó?”

Igen, erre jó példa volt hazánk egyik legismertebb brókercégének botránya, ahol hosszú évnyi stabil fizetés után jártak pórul a kötvénybefektetők. De a hazai- és külföldi vállalatok mellett számos negatív példát hallani a dél-amerikai vagy afrikai régió nemzetállamival kapcsolatban is.

Szerencsére Közép-Kelet Európa megítélése napjainkban az egyik legjobb a feltörekvő piacok közül. A környező országok és Magyarország működése is rendkívül stabil – így hazánk csődkockázata csak elméleti jellegű.

 

„Tucatnyi kötvényt is tarthat egy kötvényalap. Elegendő, ha csak egy alapba fektetem a pénzem?”

A kérdésre csak a személyes kockázati preferenciák megismerése után lehet felelősségteljesen választ adni. Általánosságban azonban elmondható, hogy a legtöbb esetben alacsonyabb és magasabb kockázatú alapok együttes használata javasolt, a helyes súlyozás mellett (eltérő arányban). Ennek segítségével teljesen egyedire szabható az ügyfelek kötvényportfóliója.

 

Érvek a kötvényalapok mellett

Kétrészes összefoglalónkból jól látszik, hogy a sikeres kötvényvásárláshoz számos tényezőt kell mérlegelniük a befektetőknek. Amennyiben nem szeretne aktívan foglalkozni a kötvénybefektetéseivel, akkor a leghatékonyabb megoldást valószínűleg egy befektetési alap jelentheti. E mellett szólnak az alábbi érvek is:

  1. Széleskörű diverzifikáció: Egy befektetési alapnak köszönhetően akár 100 különböző kibocsátó kötvényébe is befektethet, ami jelentősen csökkentheti a portfóliója kockázatát.
  2. Külföldi kötvényvásárlás lehetősége: A nemzetközi kötvényalapok segítségével hazai szolgáltatókon keresztül, online kereskedési rendszerekben, akár az otthonából is könnyűszerrel befektethet a feltörekvő piacok állampapírjaiba vagy állami vállalatainak kötvényeibe.
  3. Részvétel a „nagy sztorikban”: Részesülhet a kötvénypiacon zajló egyedi lehetőségekből, mint például egy külföldi nagyvállalat kötvényvisszavásárlási programja, prémiummal. Erre magánbefektetőként aligha lenne lehetősége.
  4. Költséghatékonyság: A befektetési alapok a kötvényportfólió-kezelés egyik leghatékonyabb formáját jelentik, hiszen a nagy, kollektív vagyonnak köszönhetően sokkal kedvezőbbek a piacon a kötvényvásárlások fajlagos költségei.
  5. Profi szakemberek: A befektetési alapokat profi vagyonkezelő szakemberek kezelik, akik figyelnek ön helyett a piaci kockázatokra, trendekre és lehetőségekre. Kötvényalapba fektetve tehát  nem kell aktívan foglalkoznia a kötvénypiaci portfólióval.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését a kötvénybefektetések iránt, vagy konkrét kérdése lenne, akkor forduljon az Aegon Alapkezelő ügyfélszolgálatához, ahol kollégáink örömmel megválaszolják a kérdését.

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.