piacok

2007 újrajátszva?

by totalreturn 2014. december 8.

Annak ellenére, hogy a kínai gazdaság minden jel szerint lassul, brutálisan jól teljesítenek a kínai részvények. Ha olyan lesz, mint 2007-ben, akkor ez még csak a kezdet.

Attól függően, hogy milyen kínai indexen nézünk, az elmúlt három hónapban 15-30%-os árfolyam-emelkedést látunk a kínai tőzsdéken. Az SHCOMP csak a mával záródó 5 napban ment 13%-ot. Hogy mi indította el pontosan a rallyt, nem teljesen világos. Bevezettek ugyan egy Shanghai-Hong Kong Stock Connect nevű sémát, aminek a segítségével a külföldiek jobban elérhetik a kínai részvényeket, de ennek a forgalma eddig nem volt acélos.

Ez elindíthatott persze egy belföldi spekulációt, de már a rendszer bevezetése előtt is jól teljesítettek a kínai tőzsdék. A shanghai-i SHCOMP novemberben lőtt ki, de a shenzeni index már nyár óta emelkedik, és a piac belsején már az augusztusi és az októberi általános beadásban is látni lehetett, hogy ez az index nem akar esni.

Az biztos, hogy néhány éves hibernáció után a kínai befektetők ismét megtalálták a tőzsdét. Úgy tűnik, Kína a végletek országa, valami vagy nincs, vagy olyan nagyon van, hogy csak na, legyen ez környezetszennyezés, kiberhadviselés, szerencsejáték, vagy gazdasági növekedés. A felügyeleti szervek már pár éve lazítanak a brókercégek szabályozásán azon tekintetben, hogy azok könnyebben adnak finanszírozást az ügyfeleiknek, tehát több tőkeáttétellel spekuláló befektető jelenhetett meg a piacon.

Ez a számlanyitások mennyiségén is látszik, ami a nyár óta mintegy 50%-kal nőtt. Történelmi visszatekintésben a számlanyitások száma messze van a csúcstól, és ha az történik, mint 2007-ben, akkor az jelentősen felhúzhatja az indexet is. Akkor azt láttuk, hogy index értéke és az új számlák száma elég jól együtt mozgott, jelezve, hogy a magánszemélyek vásárlási kedve állt a részvénypiaci hossz mögött. Akár a teljes idiotizmus sem kizárt!

Az új számlák száma és az SHCOMP index értéke havi bontásban

Az biztos, hogy a forgalom rendesen meg is nőtt, mintegy hatszorosa a szokásosnak. (Az ábra a shanghai-i és a shenzeni index 300 legnagyobb részvényét tartalmazza.)

A CSI300 index volumene heti bontásban

Forrás: Bloomberg

Apró betűs rész: a nap grafikonja nem feltétlenül jelez fontos folyamatot, egyszerűen csak a szerző számára érdekes esemény, folyamat grafikus megjelenítése. Nem előrejelzés, nem normatív értékelés, csak egy tény a sok közül.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.