abszolút hozamú alapok gazdaságpolitika hazai pénzpiac hozamok makrofolyamatok Monetáris politika piaci érdekesség piacok

0%-ba mennek a hazai rövid hozamok?

by totalreturn 2015. június 23.

Csökkenő kereslet mellett a mai napon tovább esett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama, ami már csak 1 bázisponttal haladta meg az 1%-os lélektani határt. Minden bizonnyal nem kell sokat várni arra, hogy 0-val kezdődjön a hozam…

Minden előjel abba az irányba mutatott, hogy tovább fognak csökkeni a hazai pénzpiaci kamatok. Az MNB új eszköztára (amiről már korábban írtunk itt), a tovább mérséklődő felajánlott mennyiség (e héttől a korábbi 40 helyett már csak 30 milliárd Ft), az egyéb helyettesítő termékek alacsony hozama (többek között az EURHUF devizaswapok implikált kamata is új lokális mélypontra esett), az újabb kamatvágás (illetve az azóta beérkezett információk alapján a további várt kamatvágás(ok)), valamint a természetes kereslet és az azzal szemben álló kínálat, mind azt vetítette előre, hogy most még nagy tépés nem, de további hozamcsökkenés várható.

 Mindez be is következett: az MNB bejelentése előtti 1,4%-os szintről szűk egy hónap alatt gyorsan eljutottunk az 1%-os határig. Ami mindebben különösen érdekes az az, hogy az e heti hozamváltozás elég alacsony kereslet mellett következett be. Várható volt, hogy a gyorsan csökkenő hozamszintekre nem fognak nagyon ráugrani a befektetők és lesznek, akik kivárnak, illetve a 2 hetes betét korlátozása és aukciós értékesítése még odébb van, ugyanakkor figyelemre méltó, hogy még ilyen érdeklődés mellett is folyamatosan csúszik lefelé a hozam. Az alábbi ábra a 3 hós aukciós átlaghozam mellett azt mutatja meg, hogy az elmúlt évek során milyen kereslet mutatkozott az adott DKJ iránt.

 Nagyon röviden az látható, hogy a jelenlegi kereslet mintha a természetes szintje alatt lenne, de legalábbis az alsó határhoz közel. Persze ezt a „természetes szintet” rengeteg tényező befolyásolja, legfőképp a pénzpiaci típusú befektetési alapok által kezelt összvagyon (ez utóbbi pedig csökken), de egyéb portfóliók (pl. abszolút hozamú alapok stb.)/intézményi befektetők is használják a rövid likviditásuk elköltésére, nem is mennék bele a részletekbe. Annyi azonban biztos, hogy ez egy fontos likviditási eszköz (a szerepköre pedig még szembetűnőbb lesz a kéthetes betét limitálásával), illetve van egy olyan szegmens, akinek akármilyen hozam mellett is meg KELL vennie az állam által kibocsátott rövid kincstárjegyeket. (Gondoljunk csak az egyes partnerlimitekre, maximális készpénz limitekre, EHO limitekre stb.) Az is feltételezhető, hogy a kereslet átmeneti visszaesését vélhetően azon szereplők okozták, akiknek nem muszáj azonnal vennie és elriasztotta őket a hozamok gyors esése, esetleg a természetes vásárlók közül is voltak, akik későbbre halasztották a vásárlásukat, később azonban a portfólió limitek itt is közbe szólhatnak. Ráadásul a helyzet az idő múlásával vélhetően csak súlyosabb lesz: az ÁKK felől nem zárható ki, hogy a felajánlott mennyiséget tovább csökkentik (vagy akár az elmúlt évek tapasztalata alapján év végéhez közeledve akár teljesen meg is szüntetik átmenetileg), ráadásul én személy szerint nehezen tudom elképzelni, hogy az MNB felől érkező átalakítások (LCR mutató, 3 hónapos betét stb.) ne kényszerítenének rá – legalább átmenetileg – újabb szereplőket arra, hogy DKJ-t kelljen venniük, mindez pedig a további kamatcsökkentésekkel(?) és a rendszerben lévő likviditással karöltve ki tudja meddig viszi le a rövid hozamokat? Ha már most is folyamatosan araszol lefelé ez a szám, mikor még nincsen kimondottan öldöklő küzdelem a felajánlott szűkös mennyiségért, mi lesz akkor, amikor sokan rájönnek, hogy muszáj lesz venniük? Nyilvánvalóan lesz piaci alkalmazkodás (amire van is idő még) és lesznek helyettesítő termékek is, de az valószínűnek tűnik, hogy odébb van még az alja. Az elméleti mélypont jelenleg a kamatfolyosó alja, ami jelenleg 0,5%.

 Apró betűs rész: a fenti írás nem minősül befektetési ajánlásnak, értelemszerűen nem fedheti le az összes forgatókönyvet, egyszerűen csak a szerző saját, jelen információk alapján kialakított pillanatnyi véleményét tükrözi. Mindez a bejövő információk függvényében drasztikusan változhat.

Amennyiben tetszett a bejegyzés és az elsők között szeretnél értesülni új blogbejegyzéseinkről, oszd meg és lájkolj minket a Facebook-on!

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.