befektetési tanácsok pénzpiaci szabályozás

Bajba került társasházak! Se lakástakarék, se állampapír. Menekülési út társasházak számára

by totalreturn 2018. november 30.

A 2018-as év rosszul alakult a társasházak számára, hiszen idén két népszerű termékről is le kellett mondaniuk:

  • Viszlát állampapírok! A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény 2018-ban életbe lépett módosítása átminősítette a társasházak jogállását, így azok nem folytathatják megtakarítási- és befektetési tevékenységüket magánszemélyként. Ennek eredményeképpen lakossági állampapírt sem vásárolhatnak a jövőben.
  • Bedőlt lakástakarékpénztár-piac: 2018 októberében végleg megszűnt a Lakástakarékpénztárak állami támogatása, ami pedig szintén közkedvelt konstrukciónak számított a társasházak körében.

A változások életbe lépése miatt a társasházaknak még az eddigieknél is körültekintőbben kell megtervezniük jövőbeli pénzügyeiket. Írásunkban ezzel kapcsolatban szeretnénk megosztani eddigi tapasztalatainkat:

 

5+1 tipp a társasházak pénzügyeihez

  • Így vásárolhat állampapírt a jövőben! Ha a jövőben is állampapírokba szeretné tartani társasházának megtakarításait- és befektetéseit, akkor ezt befektetési alapokon keresztül továbbra is megteheti. A befektetési alap a Pénzügyi Felügyelet által szabályozott kollektív befektetési forma, ahol tapasztalt vagyonkezelő szakemberek egy nagy vagyontömegként kezelik az ügyfelek pénzét – írásban rögzített, szigorú szabályok szerint.
  • Törekedjen a biztonságra! A változásokról sajnos a csalók is értesülnek és tisztában vannak a társasházak kiszolgáltatott helyzetével. Így nem meglepő, hogy olykor hihetetlennél hihetetlenebb ajánlatokkal keresik fel a lakóközösségek képviselőit. Legyen mindig óvatos és kizárólag olyan pénzügyi szolgáltatóval kössön szerződést, amelyik rendelkezik a pénzügyi szolgáltatásokhoz szükséges engedélyekkel! A témában fontos információkat találhat a Pénzügyi Fogyasztóvédelem weboldalán!
  • Ne vállaljon túlzott kockázatot! Társasházi pénzek kezelőjeként leginkább az alacsony kockázatú, ún. pénzpiaci- és kötvényalapokat, vagy alacsonyabb kockázatú abszolút hozamú alapokat érdemes előnybe részesítenie, melyek jellemzően bankbetétekbe és államilag garantált eszközökbe (állampapír, államkötvény) fektetik az ügyfelek pénzét.

 

+1 tipp!

Kövesse nyomon az akciós ajánlatokat! Az Aegon Alapkezelő legfrissebb akciója például garantált bónusz hozamot kínál új- és meglévő ügyfeleinek. A konstrukcióval akár 358 ezer forint garantált jóváíráshoz is hozzájuthat, egy tízmillió forintos befektetéssel.

 

  • Ügyeljen a költségekre! A megtakarítások- és befektetési termékek kezelési költségei között akár többszörös eltérés is lehet, így megéri gondosan mérlegelni, hogy melyik szolgáltatóval szerződik.. Erre érdemes rászánnia a megfelelő időt, hiszen a legjobb ajánlatok között már olyan szolgáltatót is találhat, ahol ingyenesen kezelik megtakarításait.
  • Tanuljon a pénzről tudatosan! Már számtalan lehetőség nyílik arra, hogy költségmentesen képezze magát a pénzügyek terén. Olvasson pénzügyi témájú cikkeket, iratkozzon fel szakmai blogok hírlevelére vagy látogasson el ingyenes befektetési szemináriumokra. Az így megszerzett pénzügyi tudást a magánéletében is kamatoztathatja a jövőben!

Meggyőzte a 358 ezer forint bónusz hozam lehetősége? Esetleg további kérdése lenne a társasházak pénzügyeivel vagy az akcióval kapcsolatban? Keresse fel tapasztalt szakértőinket, akik örömmel válaszolnak minden kérdésére!

 

Tetszett? Iratkozzon fel, hogy többet tudjon meg.