egyéb érdekesség

Alacsony kamatok: mit csináljon most egy kötvénybefektető?

by vg 2017. május 3.

Európában a rövid távú politikai kockázatok hangsúlyosabban előtérbe kerülhetnek, így felértékelődhet a német államkötvény”

Manapság nincsenek könnyű helyzetben  a kevésbé kockázatos kötvényekbe fektetők. A gyakorlatilag kockázatmentesnek tekinthető rövid futamidőkön a kamatok mesterségesen alacsonyak. Kontinensünkön Mario Draghi, az Európai Központ Bank elnöke kötelezte el magát az euró hozamszintjét továbbra is nulla közelében tartó kötvényvásárlási program mellett. Itthon pedig Matolcsy György MNB-elnök tartja – a maga unortodox eszközeivel – nyomás alatt a forint kamatokat.

Infláció, de most már tényleg!

Ha a hosszabb, több éves-évtizedes futamidőket nézzük, ott a piaci kamatok emelkedése borzolja a kedélyeket. „Az év első hónapjaiban meglehetősen hektikus mozgásokat figyelhettünk meg az USA és Németország kötvénypiacain” – hívja fel a figyelmet Bakos Ádám kötvénydeszk-vezető. Aki felügyeli a Privátbankár.hu Klasszis Aegon Bondmaxx befektetési alap stratégiáját, amit „Az Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja” díjjal tüntettek ki. Donald Trump megválasztását követően a 10 éves futamidejű amerikai állampapírok hozama mintegy 80 bázisponttal 2,6 százalékig emelkedett egy hónap alatt, míg a 10 éves német kötvények hozama 11-ről 50 bázispontra szökött január végéig.

Az elmúlt években szinte mindig hasonló várakozásokkal indultunk az évnek: a gazdasági növekedés végre beindul, lesz infláció is. Így a kötvényhozamok  inkább fölfelé fognak mozogni, ami kevésbé jó hír a kötvénybefektetőknek. „Aztán a piac minden évben rácáfolt erre, a fejlett piaci hozamok csak nem akartak felfelé menni” – figyelmeztet. Idén azonban egy kicsit más a helyzet. A növekedés, úgy tűnik, valóban beindult, és az infláció is fordulni látszik. A tavalyi olajársokk bázisból való kiesésével az áremelkedési ütem gyorsan 1,5–2 százalékra emelkedett, nemegyszer okozva negatív visszatekintő reálkamatokat  a befektetőknek.

Meneküljön Németországba!

Idén ugyanakkor a legfőbb piacmozgató erő a „politikai zaj” lehet. Amerikában a Trump-kormányzat kommunikációja és intézkedései – mindenekelőtt az infrastruktúra-fejlesztési csomag és a tervezett adócsökkentések – gyorsíthatják az inflációt, ami további nyomást jelenthet az amerikai kötvénypiacon. És fordítva: geopolitikai feszültségek, kereskedelmi korlátozások, vagy a beígért nagy élénkítési tervek felhígulása lassíthatják vagy fordíthatják meg a jelenlegi kötvénypiaci trendet. Európában ezzel szemben a rövid távú politikai kockázatok hangsúlyosabban előtérbe kerülhetnek, emiatt felértékelődhet a német államkötvény, a világ egyik legbiztonságosabb befektetésének tartott Bund menekülőeszköz szerepe. Február végén, amikor fölerősödtek a francia szélsőjobboldal hatalomra jutásával kapcsolatos félelmek, meredeken tágult a francia és a német állampapírok hozamkülönbözete. (A Bund hozamcsökkenését egyébként az EKB eszközvásárlási programja is segíti, míg a növekvő infláció inkább ellene hat.) Piaci turbulenciákhoz vezethet a görög mentőcsomag eredményeinek késő tavaszi felülvizsgálata, illetve a döntés ennek jövőjéről.

„A kockázat növekedésével tarthatunk a benchmarknál kisebb kamatkockázatú (rövidebb hátralévő futamidejű) portfóliót. Ez rossz időszakokban kevesebbet veszít az értékéből” – tanácsolja Bakos Ádám. Esetleg meg tudunk próbálkozni egyes kötvénypiacok shortolásával, azaz olyan ügyleteket kötünk, amelyek a hozamok emelkedése esetén hoznak nyereséget. Sok függ persze attól, hogy mekkora kamatkockázatot vállalunk, és mennyi lesz a ténylegesen bekövetkező hozamemelkedés. Egy kis kötvényszámtant segítségül hívva: egy most 3,6 százalékos hozamú tízéves magyar államkötvényen egy év alatt még mindig tudunk 2%-ot keresni akkor is, ha ez alatt az idő alatt 0,2%-kal emelkedik a hozama. Sőt, még 0,4%-os hozamemelkedés esetén sem bukunk a befektetésen. Ráadásul a kötvényünk ez utóbbi esetben a leértékelődés után már 4%-os hozamot ígér a futamidő további részére. Tehát megfelelő kamatkockázat-vállalással és jó időzítéssel a kötvény típusú befektetések hosszú távon továbbra is fontos részét képezhetik majd portfólióknak.

Aegon Bondmaxx kötvényalap hozama

Forrás: Aegon Alapkezelő

Inkább Moszkva, mint Ankara

A legjobb lehetőségeket mostanában a feltörekvő piacokon találjuk: az elmúlt időszakban 2–3 százalék feletti hozamot produkáltak dollárban vagy éppen helyi devizában.. Az emelkedő nyersanyagárak és a javuló növekedési kilátások miatt a befektetők optimisták. A feltörekvő piaci dollárkötvények átlagos hozamfelára mára 330 bázispont alá süllyedt. A kamatkockázat mellett ugyanakkor a hitelrizikó szempontjából is óvatosan, szelektíven kell eljárni. A nem nyersanyagexportőr kategóriából a török dollárkötvények forognak jelenleg attraktívabb értékeltség mellett, viszont az ország magas külső sérülékenysége miatt kockázatosabbnak mondhatók. Jelenleg a mexikói kötvények értékeltsége is vonzó. Itt viszont a Trump-kormányzat barátságtalan külpolitikai tervei miatt fokozott politikai rizikóval kell számolni – figyelmeztet Bakos Ádám.

A „helyi devizás” papírok esetén a devizakockázat is szükséges kezelni: olyan országokat kell találnunk, ahol a kötvények többet erősödnek, mint amennyit a deviza gyengül. Vagy ez utóbbi többet erősödik, mint amennyit a papírokon veszítünk. Például Oroszországban, Brazíliában  jóval magasabbak a kötvényhozamok, mint itthon, ugyanakkor a monetáris politika  szigorú, így tágabb a kamatcsökkentési mozgásterük. Brazília éppen kilábal a recesszióból, és már 2016 utolsó negyedévben monetáris lazításba kezdett. Oroszországban szintén további kamatcsökkentésekre számíthatunk – az infláció mérséklődése következtében. A devizaárfolyamok alakulása kérdéses, de ha a nyersanyagpiacok stabilak, akkor a várható monetáris lazítás miatt a kötvénypiacra áramló pénz segítheti ezeket a devizákat.

 

Tetszett? Iratkozzon fel, hogy többet tudjon meg.