piacok

2016 első negyedéve a kötvénypiacokon

by totalreturn 2016. április 11.

Forrás: Deutsche Bank

A feltörekvő piaci kötvények teljesítménye alapvetően két részre bontható, egy globális turbulens időszakra, ahol a befektetők körében inkább a kockázatkerülés dominált és egy risk-on időszakra. A globális növekedés lassulása illetve az energiahordozók árának zuhanása miatt kialakult pánikban viszonylag jól állták a sarat a kötvények. Ugyan a dolláros állampapírok piacán hozamemelkedést láttunk a nagy pánikban, azonban ennek a mértéke a korábbi pánikokhoz képest valamivel mérsékeltebb volt (az amerikai hozamok csökkenésével a dolláros feltörekvő piaci állampapírok hozamfelára azonban jelentősen tágult). A helyi devizás kötvények viszont szinte semennyire nem értékelődtek le. Ahogy február közepétől fordult a hangulat, úgy nőtt meg a vételi kedv a feltörekvő piaci kötvények piacán, a helyi devizás kötvények hozama a negyedéves csúcshoz képest közel 65 bázisponttal került lejjebb a negyedév végére, míg a keménydevizás kötvények 92 bázispontot raliztak.

Forrás: Aegon Alapkezelő, Bloomberg

A piaci hangulat február közepi javulását nagyban segítette az energiaárak viszonylagos stabilizálódása (nyersanyagpiaci elemzők szerint már láttunk az olaj árának alját) és erre tett rá az EKB a kamatvágással, illetve a Fed a dovish kommentekkel/a kamatemelési lépések csökkentésével. A feltörekvő piaci devizák is jelentősen erősödtek a dollárral szemben, amely a finanszírozási feszültségeket tudta enyhíteni azokban az országokban, ahol nagyfokú a ráutaltság a külföldi forrásokra.

A jelenlegi kilátásokat illetően hasonló, pozitív negyedév előtt állhatnak a feltörekvő piaci kötvények. A legtöbb devizapiaci elemző nem vár jelentős erősödést a dollár piacán és a globális adatok is abba az irányba mutatnak, hogy a fejlett jegybankok nem tudnak majd könnyen elrugaszkodni az enyhe monetáris politika világából.

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.